Ledande ekonomijournalist skriver årsredovisningar Lönsamt extraknäck
En av landets mest ansedda ekonomijournalister, Björn Wilke på Veckans Affärer, har på uppdrag av Matteus Fondkommission skrivit i företagets årsredovisning. I en färsk krönika i Veckans Affärer avråder Björn Wilke läsarna från att investera i en av konkurrenterna till Matteus Fondkommission.
En av landets mest ansedda ekonomijournalister, Björn Wilke på Veckans Affärer, har på uppdrag av Matteus Fondkommission skrivit i företagets årsredovisning.
I en färsk krönika i Veckans Affärer avråder Björn Wilke läsarna från att investera i en av konkurrenterna till Matteus Fondkommission.
Björn Wilke utsågs i fjol av landets finansanalytiker för andra året i rad till Sveriges bästa journalist i klassen ekonomiska magasin. Wilke, som varit verksam som ekonomijournalist i 20 år, skriver regelbundet krönikor i Veckans Affärer. Han medverkar även i expertpaneler och skriver böcker om aktier.
I Matteus Fondkommissions årsredovisning för 1999 medverkade Björn Wilke som skribent på frilansbasis. För ett par veckor sedan hade han en krönika i Veckans Affärer om företaget Teletrade, en av konkurrenterna till Matteus Fondkommission.
Wilke berättade i sin krönika att Teletrade var på väg att börsnoteras men rådde investerare att avvakta. I rubriken betecknades Teletrade som ett ostadigt företag och aktien som en högriskinvestering.
Teletrades VD Klas Danielsson blir mycket upprörd när han får veta att Björn Wilke tidigare arbetat på uppdrag av Matteus.
– Är detta sant så är det helt sanslöst. Jag förstår inte hur en journalist kan agera på det viset. Att först avlönas av ett företag och sen skriva om konkurrenten, det är fullständig katastrof.
Själv anser Björn Wilke att det är i sin ordning att han skriver om Teletrade och andra av Matteus konkurrenter.
– Det måste jag väl kunna göra, säger han.
Du tycker inte att det uppstår några problem med det?
–Nej.
Björn Wilke säger att han tagit uppdrag även av andra företag. Men vilka de är och under vilken period uppdragen pågått vill han inte uppge.
– Jag kommenterar inte det.
Därmed är det givetvis omöjligt för Veckans Affärers läsare att bilda sig en uppfattning om huruvida eventuella intressekonflikter av den här typen uppstår.
I april 1998 skrev Björn Wilke en artikel i Veckans Affärer där han rankade börsens bästa företag. Matteus Fondkommission kallades ”succé” och var det enda företag som fick högst betyg i alla delmoment.
På frågan om han kan skriva mer om Matteus svarar Björn Wilke:
– Ja, vad ska man säga… det kommer väl att vara nån inkubationstid på några år.
Göran Lind, tillförordnad chefredaktör för Veckans Affärer, tycker att Björn Wilkes sidouppdrag är oproblematiska och uppger att Wilke har informerat redaktionsledningen om vilka han arbetat åt.
– De fast anställda får inte ta externa uppdrag men Björn Wilke skriver på frilansbasis i Veckans Affärer, framhåller Göran Lind. Vi har löst det så att han inte får skriva i Veckans Affärer om de företag han gjort uppdrag åt.
Hur ser du på att Wilke har skrivit om Teletrade som ju är en av Matteus konkurrenter?
– Att han skulle ha påverkats av sitt uppdrag åt Matteus tycker jag verkar långsökt.
Inom tidningen Affärsvärlden har man en annan syn på saken. Pär Isaksson, tillförordnad chefredaktör för Affärsvärlden, betecknar det som ”helt otänkbart” att någon av tidningens krönikörer skulle tillåtas arbeta åt företag med att till exempel skriva årsredovisningar.
Ett vanligt arvode för att medverka i årsredovisningar är runt 1 000 kronor per timme inklusive moms och det är alltså betydligt mer lönsamt än att ägna sig åt journalistik.
Björn Anders Olson arbetade senast i vintras med att skriva årsredovisningar men i och med att han i mars fick jobb som reporter på Dagens Industri har han enligt egen uppgift lämnat alla tidigare uppdrag av det slaget.
– Det går inte att kombinera de två sysslorna, det är en trovärdighetsfråga, anser Björn Anders Olson.
Wildeco Ekonomisk Information, ett av landets ledande företag på årsredovisningar, anlitar inte ekonomijournalister som skribenter.
– Anledningen är att journalisterna skulle riskera att hamna i en intressekonflikt, säger Eva Bernhult på Wildeco.