Gå direkt till textinnehållet

”Ledarskribenterna borde sätta upp en spegel”

Läsarna klumpar ihop alla journalister och åsiktsjournalister borde se sin egen roll i det hårda debattklimatet. Det säger VFs Morgan Schmidt, vars debattartikel på Journalisten.se fått stor spridning.

I sin debattartikel igår ryter Värmlands Folkblads nyhetschef ifrån efter den senaste veckans mediekritiska eftervalsdebatt. ”Inte fan kan allt vara journalisternas fel”, skriver Morgan Schmidt och slår ett slag för den läsarnära och maktgranskande svenska lokaljournalistiken – fjärran etablissemanget, menar han.

Varför skrev du texten?

– Framför allt för att jag vet så många som tar åt sig av journalistkritiken som i dag kommer brett och från alla håll, och inte vet hur de ska göra sitt jobb. Medan det vi behöver är en stark journalistik. Risken är att vi får en ängslig journalistik.

Annons Annons

Vilka reaktioner har du fått?

– Väldigt många journalister känner igen sig i att journalister ständigt misstänkliggörs och att vi anses ha en agenda och driver myter och allt möjligt. Inte minst kopplat till val. Det finns alltid anledning till självkritik, men den tar lite överdrivna proportioner tycker jag, och många med mig.

– Jag kan förstå om enskilda medborgare är arga när saker blir fel i rapporteringen, och det måste vi ta ansvar för. Men det här är något annat, ett kollektivt misstänkliggörande av en stor grupp, det har blivit ett slagträ i en debatt.

Du rycker ut till försvar för lokaljournalistiken, inte journalistiken generellt?

– Jag jobbar som lokaljournalist, det är dem jag möter i min närhet. Jag kan inte uttala mig lika säkert när det gäller den nationella journalistiken, det var därför jag ville slå ett slag för lokalrapporteringen. Vi jobbar väldigt nära människor. Men jag tror att de stora mediehusen tar lika stort ansvar som vi, det är väl ingen konflikt där egentligen.

Så man ska inte förstå dig som att de stora nationella medierna är etablissemanget?

– Det skulle jag inte påstå att de är, generellt sett. Det tror jag inte. Men det finns avarter inom journalistiken också, jag kan ogilla kampanjjournalistik till exempel, det tycker jag inte att tidningar ska ägna sig åt alls.

Till exempel?

– När GT serverar kött utanför Way out west till exempel, det blir ju löjeväckande och har ingen journalistisk kvalitet över huvud taget. Den typen av saker.  Men det ger inte grund nog för att misstänkliggöra en hel yrkeskår.

Morgan Schmidt för dagligen diskussioner med läsare som är upprörda över olika saker, säger han.

– Jag  försöker få dem att förstå vilka kriterier vi jobbar ifrån. Det mest beklämmande tycker jag är att väldigt många som har åsikter om journalistik tycker att det är ledarskribenterna på DN och Aftonbladet eller GP för den delen – som faktiskt i hög grad är en del av etablissemanget – som ljuger. Men det är tyckarjournalistik, det är något helt annat än det vi sysslar med.

Alla journalister klumpas ihop?

– Ja, få vet skillnaden. Då kan jag tycka att ledarskribenterna kanske borde sätta upp en spegel framför sig.

Hur då?

– De borde se till vilken del de har i det ganska hårda debattklimatet och att man klumpar ihop olika grupper och gör dem till syndabockar för det ena eller andra.

De är medskyldiga till debattklimatet, menar du?

– I allra högsta grad. Det gäller förstås inte alla, men de som vill göra en poäng av att de minsann vet hur folk tycker eller tänker och försöker visa att journalistiken är den stora boven i dramat – det har jag lite svårt att köpa.

Tycker du inte att någon självkritik efter USA-valet är befogad?

– Självkritik är alltid befogad! Vi ska ifrågasätta det vi gör varje dag. När det gäller de amerikanska medierna har flera tydligt tagit avstånd från Trump även på journalistisk plats, det tycker jag skulle vara konstigt att göra i Sverige.

Nära 13 000 personer har i dagsläget tagit del av Morgan Schmidts debattartikel på Journalistens Facebooksida.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret