Lokalpolisområdeschef föregick nya lagen – fick SVT att radera bilder av polishuset
En lokalpolisområdeschef i Västerås fick SVT att radera bilder på polishuset, trots att det ännu inte är olagligt att fotografera skyddsobjekt i syfte att publicera. SVT har nu JO-anmält myndigheten.
Av JO-anmälan framgår att en reporter från SVT Nyheter Västmanland varit på plats utanför polishuset i Västerås och precis avslutat en intervju med en polis när lokalpolisområdeschefen kommit ut och krävt att bilderna skulle raderas, annars skulle reportern polisanmälas och få kameran beslagtagen, detta trots att reportern berättade att han var från SVT och bar en jacka med företagets symbol på.
Eftersom reportern först inte ville radera bilderna ringde han upp redaktionschefen Karin Thornberg. I den pressade situation som var gick hon med på att radera delar av materialet, detta för att reportern skulle komma därifrån.
I efterhand har redaktionschefen pratat med SVTs bolagsjurister och fått klart för sig att fram till den första januari är det inte straffbart för en journalist att i publiceringssyfte filma vid skyddsobjekt där det råder fotoförbud.
Till Journalisten säger Karin Thornberg att hon stod inför en situation där polisen skulle ta deras material hur de än gjorde.
– Polisen fick inte gå igenom materialet själv utan reportern visade de sekvenser som hade filmats under intervjun och raderade. Det fanns inget källskyddat material på kameran, men jag visste inte om det gjorde det och då kändes det obehagligt att polisen skulle ta den i beslag, säger Karin Thornberg.
Polismyndigheten avböjer att kommentera händelsen tills JO gjort sin bedömning.
För några månader sedan inträffade en liknande händelse i Rinkeby där en SVT-reporter hade tagit klippbilder vid polisstationen när sju beväpnade poliser kom utspringande och greppade tag i honom. Även då hävdade polisen att brott hade begåtts.