Gå direkt till textinnehållet

Lönestriden i Mittmedia avgjord

Fyrahundra kronor vardera i lön till tio personer. Det blev resultatet av lönestriden i Mittmedia som nu är avslutad.

Journalisten har tidigare rapporterat om lönestriden i Mittmedia som nu alltså är avgjord. I stället för lokala löneförhandlingar med en lokal pott lade arbetsgivaren alla Mittmedias 443 SJF-anslutna journalister i en pott som fördelas lika. Sektionerna på de enskilda tidningarna har inte haft förhandlingsmandat, utan lönesamtal fördes med den lokala tidningsledningen.

Fyrahundra kronor extra till tio personer blev alltså slutresultatet. Klubben hade synpunkter på fler personer än de här tio, som också var uppe för förhandling, men utan resultat.

– Det är positivt att de här tio har fått mer, även om vi gärna sett att det funnits mer pengar och till fler personer. Vi från klubben ser att det finns ett strukturellt problem med lönerna där många har kommit in i företaget med för låg lön. Men arbetsgivaren håller inte med om det utan vill höja medarbetarna efter prestation, säger Sara Bjermert, andra vice ordförande i Mittmedias journalistklubb.

Annons Annons

Blir de här lönenivåerna kvar?

– Vi vet inte om nivåerna kommer ligga på de här beloppen, många som får 200-400 kronor mer bidrar mycket mer till potten. Vi hade hellre sett andra nivåer och hoppas få gehör för det. Tittar man lokalt så har vi inte kunnat påverka några löner alls egentligen, vilket är tråkigt, säger Bjermert.

Mittmedias redaktionella personalchef Per Åhlin har i en tidigare intervju med Journalisten försvarat systemet:

"Vi är ett bolag och då ingår alla i en pott, det är så det är formulerat i det centrala kollektivavtalet. Skulle man låta varje tidning ha en egen pott skulle det medföra att samma prestation belönas olika i olika delar av bolaget eftersom potterna skulle bli olika stora. En prestation i Västerås skulle leda till en annan löneökning än en identisk prestation i Norrtälje", menar Per Åhlin.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret