Lukasjenko kapade flygplan för att gripa journalist
Litauiska åklagare har inlett en brottsutredning om flygkapning med terrorkopplingar efter att Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko tvingat ett passagerarflygplan att landa i Minsk för att gripa journalisten Raman Protasevitj (bilden).
På söndagen beordrade Belarus president Aleksandr Lukasjenko ett passagerarflygplan på väg från Grekland till Litauen att nödlanda i Minsk under förevändningen att det fanns en bomb på planet.
Presidenten gav personligen order om att låta ett militärflygplan av typen Mig-29 eskortera passagerarflygplanet till flygplatsen i Minsk.
På flygplatsen greps den regimkritiske journalisten Raman Protasevitj. Det rapporterar flera medier, däribland Nexta, som Roman Protasevitj arbetade för (se bild).
Enligt andra passagerare som AFP talat med ska Raman Protasevitj ha varit mycket rädd när det stod klart att planet skulle tvingas landa i Minsk.
Lukasjenkos agerande möttes omedelbart av internationellt fördömande.
”Fullständigt oacceptabelt”, skriver Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter och kräver att Belarus omedelbart släpper Protasevitj. ”Kommer att diskutera möjliga konsekvenser med EU-kollegor”, skriver hon.
Litauens president Gitanas Nauseda uppmanar både EU och Nato att agera mot Belarus och det hot mot internationell civil flygtrafik som landets regim utgör.
Litauiska åklagare har inlett en brottsutredning mot Lukasjenko för ”flygkapning med terrorkopplingar”.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver på Twitter att ”alla brott mot internationella flygtransportregler måste få konsekvenser”.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki skriver på Twitter att ”att kapa ett civilt flygplan är en statsterroristhandling som saknar motstycke”. Även Greklands UD beskriver agerandet som en ”statlig flygplanskapning”.
Idag måndag inleds ett EU-toppmöte och Belarus kommer att finnas med på dagordningen.
USAs utrikesminister Antony Blinken fördömde på söndagskvällen Lukasjenkoregimens ”fräcka och chockerande agerande” och kräver en internationell utredning.
I Ryssland applåderas däremot Lukasjenkos agerande i Kremltrogna medier.
Roman Protasevitj, 26, har bott i exil i Litauen sedan 2019. Han är en av grundarna och tidigare chefredaktör för den oberoende nyhetskanalen Nexta på plattformen Telegram. Belarusisk åklagare åtalade honom i november för bland annat uppvigling och att sprida hat i sociala medier. Han riskerar tolv års fängelse om hans döms. I november klassificerade Belarus säkerhets- och underrättelsetjänst KGB Raman Protasevitj som terrorist, uppger New York Times.
Raman Protasevitj hade deltagit i en ekonomisk konferens i Grekland med bland andra den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja. Han uppgav via Telegram att han känt sig förföljd på flygplatsen i Aten.