SVTs Malin Mendel gör hembesök i korrarnas vardag
SVTs Indienkorrespondent Malin Mendel har rest till sex länder världen över för att intervjua andra svenska korrar. ”Det känns extra angeläget att lyfta fram hur viktigt det är att oberoende journalister är på plats i en tid av fake news.”
SVT-serien Curry med korre har premiär imorgon på SVT och sänds under sex sommarveckor. Först ut är ett besök hos SR-korren Cecilia Uddén i Kairo.
Bakom serien står Malin Mendel, som i många år har bevakat Indien.
– Jag får själv många frågor om korrelivet, och tänkte att det nog är många som är nyfikna på hur vi lever och jobbar. Dessutom tycker jag att det är ett bra sätt att berätta om olika delar av världen genom korrarna. Och extra angeläget att lyfta fram hur viktigt det är att oberoende journalister är på plats i en tid av fake news, och ifrågasättandet av public service, säger Malin Mendel.
Curry med korre
De här korrespondenterna träffar SVTs Malin Mendel:
25 juni, Cecilia Uddén – Mellanöstern
2 juli, Elin Jönsson – Ukraina
9 juli, Fouad Youcefi – Nordamerika
16 juli, Johan Ripås – Afrika
23 juli, Jennifer Wegerup – Italien
20 juli, Katrine Kielos – ekonomi från London
Villkoren för korrarna hon besöker – från Cecilia Uddén i Mellanöstern till Elin Jönsson i Ukraina – skiljer sig åt en hel del.
– Till exempel filmar Afrikakorren Johan Ripås och jag själva och reser ofta ensamma, medan andra alltid har en fotograf vid sin sida. De som rapporterar från krig lägger mycket tid och energi på sin säkerhet samtidigt som mat, sömn och till och med att gå på toaletten inte alltid är en självklarhet. För andra som bevakar politik eller ekonomi är det oftare kostym och presskonferenser som gäller.
Vad förenar?
– De är allihop lite av äventyrare, vana att ta sig fram, fixa och trixa, bära tunga väskor – och alla utom jag verkar kunna klara sig en hel dag utan att äta. De jobbar mycket och oregelbundet. Gillar att ingen dag är den andra lik och många undviker ett nio till fem-kontorsliv.
Hon fortsätter:
– Viljan att berätta är stark och många brinner för att förklara världen, helst genom reportage och intervjuer där tittaren kommer människor nära.
Finns det några utmaningar som är särskilt aktuella 2024?
– Det har blivit svårare att få visum till många länder, och yttrandefriheten minskar samtidigt som hoten mot journalister ökar. Många korrespondenter rapporterar från länder och regioner där den här utvecklingen är påtaglig. Polariseringen i många samhällen gör att det kan vara svårt att få människor att ställa upp på intervju. Samtidigt som det i och med AI är viktigare än någonsin att vi får röster från riktiga människor.
Rekordmånga av världens länder går till val 2024, lyfter Malin Mendel. Det gör det extra viktigt att korrespondenterna är på plats och gör torra valprocesser intressanta genom att skildra på vilket sätt resultaten spelar roll och hur människor runt om i världen påverkas.
Vad ser du själv som det svåraste med att vara korrespondent?
– För min del är det ovissheten, att inte veta när jag får visum och kunna planera mitt liv både vad gäller arbete och familj. Och så ensamheten, att ofta resa och arbeta på egen hand och vara borta från familjen.
Vi journalister är ju intresserade av andra journalister – men tror du att allmänheten också är det?
– Ja, det tror jag, kanske speciellt för korrespondenter eftersom vi rör oss på platser dit få andra kommer och våra uppdrag kan vara farliga. Samtidigt finns det genom populärkulturen en lite glamorös air kring korrespondentlivet, som vi ibland skämtar om när vi är leriga och eländiga.
– Många korrespondenter är väldigt passionerade kring sitt jobb och sina bevakningsområden, och har jobbat länge och blivit starka profiler. Allmänheten litar på röster de hör varje dag, och jag tror att de även är nyfikna på hur arbetet går till bakom kulisserna. Liksom korrarnas vardagsliv, hur det är när kameran och mikrofonen är avstängda.