Malin Palm: ”Medier kan skapa förändringar i samhället”
”Medier har en viktig roll att spela så att det sker förändringar i samhället och för att inte underblåsa konflikter och skadliga stereotyper.” Det säger Malin Palm som jobbar med genderfrågor för organisationen International Media Support.
Malin Palm har jobbat ett halvår på International Media Support, IMS. Tidigare har hon arbetat i sju år i olika länder och insett vilken betydelse medier har för att stärka eller försvåra fredsarbete.
– Jag har tydligt sett vilken roll medier spelar för att underblåsa en konflikt och skadliga stereotyper. Men också vilken möjlighet medier har att bedriva en förändring i samhället.
International Media Support är en organisation som jobbar med medier i länder som genomgått en konflikt. Den vill förbättra villkoren för lokala medier för att undvika nya konflikter och för att stärka demokratin.
Malin Palm har ansvar för att genusperspektivet finns med i de program som IMS har i 45 länder.
– Vi arbetar för att både män och kvinnor ska bli hörda, att kvinnor är med i medier som experter och inte enbart som privatperson eller offer, något som är vanligt i konflikområden. Det gäller att göra journalister uppmärksamma på att kvinnor och flickor själva måste får tala för sin sak.
Jobbar ni också med att hjälpa kvinnliga journalister?
– Det gör vi. I många länder slutar kvinnliga journalister att jobba efter att de bildat familj eller inte kommer vidare i karriären efter att ha stött i glastaket. Vi uppmärksammar diskriminering på redaktionerna och sexuella trakasserier som gör det svårt för kvinnor att utöva sitt arbete. Efter att kvinnliga reportrar utsatts för sexuellt våld på Tahrir-torget i Kairo under den arabiska våren uppmärksammades kvinnors arbetsvillkor.
Har hoten mot kvinnliga journalister ökat?
– Det är svårt att säga. Vad som ökat är medvetenheten om näthat och våldtäktshot i Sverige och andra länder och att man har börjat tala om det som ett problem. Det är den stora skillnaden.
Håller ni kurser för kvinnliga journalister?
– Vi har haft kurser i Afghanistan och Irak. Det är ett koncept vi håller på att utveckla och hoppas kunna sprida till fler länder vi jobbar i. Vi har även skapat en hotline dit journalister kan ringa om de känner sig hotade. Vi hjälper dem att snabbt lämna landet om det behövs.
Malin Palm är statsvetare och specialiserad på konfliktlösningar och sexuellt våld i konfliktområden. Hennes tjänst på IMS finansieras bland annat av Sida.