Gå direkt till textinnehållet

Måndagsmötet: Karin Alfredsson

Journalisten och författaren Karin Alfredssons senaste bok har väckt protester i Polen. På omslaget syns en krossad bild av förre påven Johannes Paulus II. Foto: Cato Lein

Alfredssons deckare Klockan 21.37 tar sig an abortförbudet i det katolska Polen. Huvudpersonen är en gravid student som planerar att göra abort på en båt på internationellt vatten utanför Polen.

Vilka har varit upprörda?

– Ursprungligen verkar det vara en polsk publicist som bor i Sverige som har retat upp sig på framför allt omslaget men också är upprörd över innehållet. Hon har skrivit om det här på en nyhetssajt, där hon bland annat frågar sig vad som hade hänt om boken hade prytts av en krossad bild av profeten Muhamed. En del polska medier har hängt på, säger Karin Alfredsson.

Annons Annons

– Jag fick reda på det när en journalist på en polsk nyhetsbyrå ringde upp och ville intervjua mig med anledning av att det fanns "en stor upprördhet" i Polen.

Kommer reaktionerna som en överraskning?

–  Det är klart jag förstod att bilden på den polske påven är provokativ. Boken handlar också mycket om kulten kring honom. Men jag har aldrig varit ute efter att göra folk ledsna.

Hur kommer det sig att du skrev om abortfrågan i Polen?

– Jag har skrivit mycket om kvinnors situation i världen, i länder som Zambia och Vietnam. Nu flyttar jag mig närmare oss. Dessutom har svenska kvinnor en gemensam historia med polskor: på 60-talet åkte svenskor till Polen för att göra abort, nu är det tvärtom.

Ditt namn tillsammans med påven ger 350 Googleträffar på polska. Hur känner du inför uppståndelsen?

–  Jag har inget emot den så länge det inte blir jättestort och drabbar mig personligen. Jag vet att det finns fruktansvärt många polacker som tycker precis som jag i abortfrågan, så jag känner inte att jag har förtalat ett folk. Och jag kan tycka att det är bra om människor i Sverige får insikt i vilket enormt inflytande kyrkan har i Polen i moralfrågor.

 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret