Gå direkt till textinnehållet

Måndagsmötet: Li Jianhong och Yu Zhang

- Jag är arg, säger kinesiska journalisten och skribenten Li Jianhong, som hindras från att resa in i Kina.Hennes landsman Yu Zhang vittnar om ett hårdnande klimat för journalister i Kina.

Li Jianhong har befunnit sig i Stockholm sedan april 2008, inbjuden av Stockholms stads kulturnämnd. När hon nyligen skulle resa tillbaka till Kina stoppades hon vid gränsen av polisen.

Vad hände?

– De skickade tillbaka mig till Hongkong, två gånger. Jag fick inte veta varför, bara att de lydde order, säger Li Jianhong till Journalisten.

Annons Annons

Vad tror du själv det beror på?

– Det kan ha ett samband med artiklar jag skrivit om händelserna den 4 juni 1989 (massakern vid Himmelska Fridens Torg).

Enligt författaren Yu Zhang, som lever i Stockholm sedan 20 år tillbaka och är aktiv i oberoende kinesiska PEN, är den redan svaga pressfriheten på tillbakagång i Kina.

– I dag kan det räcka med en enda artikel för att en journalist ska fängslas. Och häktningstiderna blir allt längre. Misshagliga skribenter kan sitta häktade i upp till tre år, utan att några formella anklagelser riktas mot dem, säger han.

Hur bemöter landets journalister det här?

– En del är fortfarande modiga. Man rapporterar om korruption och sociala missförhållanden, men inte på plats i lokalsamhället, för då ökar risken att gripas.

Utvecklingen beror på ökande instabilitet och sociala problem i Kina, tror Yu Zhang:

– Många människor förlorar sina hem och vill berätta om det. Då blir myndigheterna mer angelägna om att kontrollera nyhetsflödet.

I dag går Li Jianhongs pass ut. När hon vände sig till kinesiska ambassaden i mars för att förnya det fick hon nej. Nu ska hon försöka igen.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret