Gå direkt till textinnehållet

Måndagsmötet:Claes Fürstenberg

Sydsvenskans Köpenhamnskorrespondent.

Hur är det att rapportera från Köpenhamn under klimatkonferensen?

– Det är kallt. Jag kommer just från en demonstration, den lugnaste hittills. Det är intressant att se hur det är polisen som koreograferar demonstrationerna och styr vilken väg de ska ta. I dag gick demonstranterna mot Försvarsdepartementet men dirigerades sedan av polisen till Christiania.

– Här är otroligt många journalister från hela världen, absurt många. 80 journalister, däribland fem-sex TV-team bevakade en liten demonstration i går. Poliserna och journalisterna var tillsammans fler än demonstranterna.

Annons Annons

Hur är relationen mellan polis och journalister?

– Det är lugnt för journalister. Poliserna berättar öppet om vad de gör. Totalt har flera hundra personer gripits. Polisen medger att många är oskyldiga, men att man ändå följer lagen. Inför klimatmötet instiftade nämligen regeringen med stöd av Dansk folkeparti en ny lag för att stävja bråk och som tillåter polisen att göra preventiva gripanden.

Bevakade du den stora demonstrationen i lördags?

– Jag följde en del av tåget där det inte förekom några bråk. Till nio tiondelar var det som en folkfest. Jag träffade flera som hade blivit gripna, däribland ett par 16-17-åriga fältbiologer från Umeå som hade klätt ut sig till kossor. De hade suttit fängslade och bakbundna i sju-åtta timmar i vad som nu kallas Köpenhamn Guantanamo.

Vilket är ditt samlade intryck?

– Det har hittills gått lugnare till än vad det gjorde vid EU-toppmötet i Göteborg för några år sedan då det blev kravaller.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret