Gå direkt till textinnehållet
Magnus Hjort, generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar.
Foto: Peter Phillips

Många frågetecken kring MPF:s agerande mot Kalla faktas SD-granskning

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) har anmält TV4 Kalla faktas SD-granskning till Granskningsnämnden. ”Jag är förvånad”, säger TV4s Fredrick Malmberg. MPF vägrar svara på Journalistens frågor.

På torsdagen anmälde Myndigheten för psykologiskt försvar TV4 Kalla faktas program Undercover i trollfabriken till Granskningsnämnden för radio och tv (GRN).

Anmälan rör två kollage som illustrerar den svenska debatten kring desinformation, propaganda och trollkonton. Kollagen består av korta klipp där olika personer beskriver problemen med desinformation i det svenska samhället. Två av MPFs medarbetare, Andrea Liebman och Mikael Tofvesson, förekommer med totalt tre citat som de gjort i olika sammanhang rörande otillbörlig informationspåverkan riktad mot Sverige från främmande makt.

I anmälan skriver MPFs generaldirektör Magnus Hjort att intervjuerna som Kalla fakta använt inte rör förhållanden och uttryck inom den svenska informationsmiljön och anser att det finns anledning att befara att många tittare som sett programmet utgår från att deras utsagor är gjorda ”i intervjuer relaterade till Kalla faktas granskning”.

Annons Annons

Så här skriver generaldirektör Magnus Hjort i anmälan:

”MPF anser att TV4s agerande att medvetet utnyttja inspelat material från andra tillfällen, ett agerande som vilseleder tittare att tro att myndigheten skulle ha uttalat sig om den granskning Kalla fakta framför, är minst sagt anmärkningsvärt, osakligt samt i uppenbar strid mot gällande medieetik. Särskilt som syftet synes vara att uttalandena ska vidimera den gjorda granskningen.”

I sociala medier används MPFs anmälan som belägg för påståendet att TV4 har spridit desinformation.

Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare för TV4s Kalla fakta, har svårt att förstå varför myndigheten har gjort en anmälan.

– Jag är förvånad. Jag tycker att det är jättetydligt att det handlar om ett kollage där vi skildrar hur det har låtit tidigare i den svenska debatten om desinformation. Vi ville sätta ämnet i sitt sammanhang, säger Fredrick Malmberg.

MPF skriver i anmälan att de ”inte bedömer vad aktörer uttrycker i den svenska informationsmiljön eftersom det skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen”, samtidigt som de ju nu kommer med omdömen om TV4s granskning som ”osakligt, vilseledande och i strid mot gällande medieetik”. Vad tänker du om det?

– Jag vill poängtera att anmälan inte handlar om vad som framkommer i vår granskning, utan bara om hur klippen har använts i kollagen. Det finns inga påståenden i MPFs anmälan om att det skulle finnas några felaktigheter. Hur myndigheten agerar får du fråga dem om.

Journalisten har sökt MPFs generaldirektör Magnus Hjort via hans sekreterare, samt har ringt och mejlat frågor till MPFs pressavdelning. Pressavdelningen meddelar att myndigheten inte kommer att lämna några kommentarer utan att myndighetens ståndpunkt framgår av anmälan till GRN.

Här är frågorna Journalisten vill ha svar på från MPFs generaldirektör Magnus Hjort:

  1. I anmälan uppger du att MPF inte registrerar eller bedömer vad ”aktörer uttrycker i den svenska informationsmiljön, eftersom det skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen samt tryckfrihetsförordningen”. Din anmälan innehåller bedömningar om det som TV4 uttrycker. Hur går det ihop?
  2. Varför innehåller myndighetens anmälan en bedömning av TV4s medieetik och hur har myndigheten gjort den bedömningen?
  3. Hur har MPF gjort bedömningen att det finns anledning att befara att många tittare uppfattar det som att de aktuella inspelningarna gjorts i relation till Kalla faktas granskning när det syns att det handlar om inspelningar som har gjorts i andra sammanhang?
  4. Ser inte MPF att det finns en risk att anmälan kan medföra att förtroendet för TV4 och andra oberoende medier försämras? Är det i sådant fall inte kontraproduktivt utifrån myndighetens uppdrag?

Utöver MPF har 22 privatpersoner anmält TV4s SD-granskning till Granskningsnämnden.

Uppdatering: MPF svarar på Journalistens frågor här.

Fler avsnitt