Gå direkt till textinnehållet

Många misstänkta förhörs i Storbritannen

Svenska åklagare har under flera år vägrat att förhöra den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange i Storbritannien. Myndigheten har hävdat att det är ”mycket ovanligt att svenska åklagare förhör misstänkta utomlands”. Journalisten kan i dag visa att den uppgiften är felaktig.

Sedan 2010 och fram till senvåren i år har åklagare Marianne Ny inte velat genomföra ett förhör med Wikileaks brottsmisstänkte grundare Julian Assange i Storbritannien. Sedan juni 2012 har han befunnit sig på Ecuadors ambassad i London.

Journalisten berättade i augusti att totalt 44 andra personer förhörts av svenska åklagare i Storbritannien mellan den 18 november 2010 och den 31 mars 2015.

Under samma tidsperiod var Julian Assange brottsmisstänkt och befann sig i Storbritannien, men svenska åklagare begärde under den perioden ingen handräckning från den brittiska staten för att kunna genomföra ett förhör med honom i Storbritannien.

Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten, sade då till Journalisten att siffrorna var missvisande.

”Det är mycket ovanligt att svenska åklagare förhör misstänkta utomlands. Däremot är det inte ovanligt att vittnen förhörs utomlands. Jag undrar om uppgifterna i artikeln möjligen kan komma från Storbritannien. Det låter inte osannolikt att man där registrerar samtliga begäran om rättslig hjälp som avser förhör”, sade Karin Rosander till Journalisten.

Men dokumentationen som Journalisten nu har fått tillgång till visar att det inte alls är så ovanligt att svenska åklagare genomför förhör med misstänkta i Storbritannien.

Av de 44 förhören genomfördes 16 med misstänkta personer och 28 med vittnen. Ungefär var tredje månad åkte en svensk åklagare till Storbritannien för att förhöra en person som var misstänkt för brott under perioden.

Det framgår av uppgifter Journalisten begärt ut från brittiska inrikesministeriet.

Journalisten har sökt Åklagarmyndigheten för en kommentar.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret