Gå direkt till textinnehållet

Många vill följa rättegången mot fängslade svenskarna

Innanför det slitna blågrå komplexet som utgör Etiopiens Federal High Court i Addis Abeba råder ett visst lugn. Det är inget som skvallrar om det medieuppbåd som väntas när de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson ställs inför rätta.

– Salen tar 48 åskådare och när det är fullsatt stänger vi dörren, säger en polis till oss. Han håller lite lojt vakt vid första blockets tredje sal, där rättegången ska inledas mot Martin Schibbye och Johan Persson.

Salen är spartanskt inredd med några slitna träbänkar för åskådarna och ett litet träpodium där de anklagade svenskarna ska sitta.

Efter gripandet av Martin Schib­bye och Johan Persson för snart fyra månader sedan har svenska medier vaknat, från att i början intagit en något avvaktande hållning till fallet. Aftonbladet, DN, SVD, TV4, SVT och Sveriges Radio har alla reportrar och fotografer på plats.

Annons Annons

Expressen har enligt uppgift också sökt, men blivit nekade visum. Möjligen beror det på att man tog sig in i landet på turistvisum redan när Martin Schibbye och Johan Persson greps.

Förutom svenska medier kommer anhöriga till etiopiensvenskarna att vara på plats, ambassadpersonal från Sverige bevakar och det kommer utländska observatörer från bland annat USA, Kanada och flera europeiska medlemsländer.

I korridorerna kring rättssalarna kämpar teamen från TV4 och SVT febrilt för att få tillstånd att använda sina TV-kameror, som först beslagtogs i den etiopiska tullen.

– Vi har varit här utanför domstolen i nio timmar nonstop för att få ett tillstånd. Vi har ett tillstånd från Kommunikationsministeriet, men bara för att bära på kamerorna, inte använda dem, säger Henrik Samuelsson, SVTs utsända korrespondent.

Byråkratin är omfattande i Etiopien och det var osäkert även på måndagen om rättegången verkligen skulle börja på tisdag. Ingen expert på etiopiskt rättsväsende kan heller med säkerhet uppge vad som kommer att hända framöver med fallet. Den svenska ambassaden i Addis Abeba bekräftar osäkerheten.

– Vi vet inte vad som kommer att hända. Vi får olika uppgifter från olika håll från officiella etiopiska källor, säger Jens Odlander, Sveriges ambassadör i Etiopien.

Ambassaden övervakar processen.

För Jens Odlander är det bråda dagar. Han jobbar alla dagar i veckan med fallet Martin och Johan, och berättar att väldigt mycket hänger på hans och några få medarbetares insats.

– Men så har det varit ända sedan i juli när de greps, säger Jens Odlander.
Tidigare rättegångar i Etiopien har enligt utomstående bevakare ofta gått rätt till. Men sedan en omstridd terroristlag införts har läget blivit mer osäkert.

Exiletiopier som arbetar för mänskliga rättigheter går under flera falska namn. Deras alias är inte bara till för egen säkerhet, utan främst för deras släkt och vänner hemma i landet. En etiopisk tidningsredaktör, som av säkerhetsskäl förblir anonym, berättar för oss om hur svårt det är att tränga igenom den välpolerade ytan.

– Det är en underbar stad, Addis. Full av aktiviteter. Men skrapar man på ytan, bortom finans- och regeringskvarteren, finns bara en atmosfär av rädsla och förtryck.

                                                            Mattias Lövkvist och Martin Edström

De två frilansjournalisterna bevakar för Journalistens räkning rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien. 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler