Gå direkt till textinnehållet

”Människor går före företag”

Den 14 november fick sportjournalisterna på Svenska Dagbladet veta att de skulle bli uppsagda. Beskedet kom genom ett grupp-sms från redaktionschefen Ola Billger. – Respektlöst, säger folkvettsexperten Magdalena Ribbing.

Som Journalisten berättat tidigare fick fem personer på Svenska Dagbladets sportredaktion i november ja på sina respektive ansökningar om avgångsvederlag, det vill säga ersättning i samband med uppsägning. Från och med nästa år läggs sportredaktionen på Svenska Dagbladet ned och sportmaterialet ska köpas in externt.

Det var därför inte helt oväntat för de fem journalisterna på sportredaktionen att det skulle få avgångsvederlag. Men sättet beskedet lämnades på kom som en chock. Redaktionschefen Ola Billger skickade ett grupp-sms till dem, i stället för att meddela dem i personliga möten.

Redaktionschefen Ola Billger skrev så här i sms:et:

Annons Annons

”Tjena, jag hade helst snackat fejs to fejs men sitter illa till på en konferens och messar därför detta rent formella besked som inte kommer som en överraskning för någon: du får ja på din ansökan om avgångsvederlag. Ola”

– Det känns förjävligt. Det är nonchalant, säger en av journalisterna till Journalisten.

– Vi vill ju vara kvar så länge som möjligt, det är ju en ekonomisk fråga för oss. Men snacket bland oss nu, efter att ha fått det här sms:et, är att vi vill komma härifrån så fort som möjligt.

Ola Billger svar kan du läsa här.

Magdalena Ribbing är folkvettsexpert, journalist och författare till flera böcker om etikett. Förra året kom hennes bok Etikett på jobbet ut. Hon säger att hon får allt fler frågor om etikett i samband med uppsägningar.

– Det märks att det är lågkonjunktur. Vi saknar en kultur för hur man ska bete sig i situationer där ens arbetskamrater blir uppsagda, säger Magdalena Ribbing.

I fallet med grupp-sms:et till sportjournalisterna på SvD tycker hon dock inte att det är fråga om en avsaknad av en kultur kring sparpaket, utan en avsaknad av folkvett.

– Man skickar inte ett sms med ett sådant besked. Det är inte klokt. Det är respektlöst och tyder på dålig inlevelseförmåga. Ett sådant här besked får man förstås på ett enskilt möte mellan chefen och den anställde bakom en stängd dörr, säger Magdalena Ribbing.

– Det är jobbigt för chefen att lämna sådana här besked, men det ingår i chefskapet. Man får betalt för att vara chef. Man måste göra sig det omaket.

Ola Billger förklarade grupp-sms:et med att han inte lyckats nå dem tidigare, att han satt på en intern konferens utanför huset och därför inte kunde lämna beskedet i ett möte, och att han tyckte det var viktigt att lämna besked snabbt.

Ola Billger uppgav också för Journalisten att det var mycket viktigt att han var med på konferensen.

Magdalena Ribbing avfärdar förklaringen.

– Det räcker inte när det handlar om människor och människor går alltid före företag. Ola Billger borde ha lämnat företagskonferensen för att kunna ge beskedet till journalisterna på rätt sätt.

– Det är människor, individer som förlorar sina jobb, sin försörjning, sin arbetsidentitet. De kanske har jobbat länge på företaget och innan sparpaketet presenterades fanns det förmodligen inte i deras föreställningsvärld att tidningen skulle lägga ned hela redaktionen, säger Magdalena Ribbing.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret