Gå direkt till textinnehållet

Marieberg Medias nedläggning skjuts upp för att blidka kundföretagen – ”Ganska hänsynslöst”

Marieberg Media läggs ned den 12 januari i stället för på nyårsafton, så att kundtidningarna ska slippa hitta egna vikarier till nyårshelgerna. ”Ett externt bemanningsföretag skulle aldrig göra så här”, säger Moa Haltorp, ordförande i journalistklubben.

Journalisten avslöjade den 9 september att Bonnier News planerade att lägga ned sitt interna bemanningsföretag Marieberg Media, och dagen efter kom beskedet att verksamheten avvecklas den 31 december.

I ett mejl som journalistklubben på Marieberg Media skickat till sina medlemmar idag framkommer att arbetsgivaren ändrat sig och skjutit på nedläggningen till den 12 januari 2025. Orsaken ska vara att kundtidningarna som Marieberg Media-anställda arbetar på, i huvudsak Bonnier News titlar Dagens Nyheter, Dagens Industri och Expressen, vill slippa ordna med egen vikariebemanning under jul- och nyårshelgerna.

Moa Haltorp

– Vi tycker att det är ganska hänsynslöst mot medlemmarna, säger Moa Haltorp, ordförande i journalistklubben på Marieberg Media, till Journalisten.

– Det är inte motivationshöjande att det sista man gör på företaget är att hoppa in och jobba jul och nyår. Jag tror nog att många kan uppleva det som lite tufft. Det känns som att Marieberg Media bara fortsätter springa på kundföretagens bollar. Det är trist att arbetsgivaren tänker mer på vad som är bäst för kundtidningarna och mindre på vad som är bäst för sina anställda.

Hade ett externt bemanningsbolag tagit sådan hänsyn till kundtidningar tror du?

– Nej, absolut inte. Ett externt bemanningsföretag skulle aldrig göra så här. Då hade fokus legat på hur man avvecklar på ett bra sätt för de anställda.

Förhandlingarna mellan arbetsgivaren och journalistklubben har inte avslutats och klubben har bland annat krävt en förlängd arbetsbefriad uppsägningstid på två månader och del av vinstdelningen.

Journalisten söker Marieberg Medias styrelseordförande Paulina Holm för en kommentar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt