Gå direkt till textinnehållet

Mariestad mörkade chefsrekrytering – JO inleder utredning

Mariestads-Tidningens reporter Birthe Wetter har väntat i snart åtta månader på att få ut allmänna handlingar från kommunen. Trots att hon vunnit i kammarrätten händer ingenting och nu kommer hanteringen att granskas av JO. Men när Journalisten tar kontakt med Mariestads kommun visar det sig att handlingarna är försvunna.

Den 1 juni 2021 begärde Mariestads-Tidningens reporter Birthe Wetter (bilden) att få ta del av allt underlag i rekryteringen av en ny kommundirektör i Mariestad. Hon väntar fortfarande.

Efter en tid fick hon visserligen ta del av vissa handlingar från 16 av de 35 som sökt tjänsten – men de övriga 19 hade dragit tillbaka sina ansökningar och kommunen ville därför inte lämna ut dem. Då visade det sig att kommunen uppmanat de som sökt att dra tillbaka sina ansökningar, i syfte att slippa lämna ut handlingarna till Mariestads-Tidningen.

Birthe Wetter kunde avslöja mörkläggningen efter att ha fått ett anonymt tips och bevis för att kommunen aktivt försökte förhindra insyn i rekryteringsprocessen till den högsta tjänsten i kommunen.

Annons Annons

Trots avslöjandet vägrade kommunen att lämna ut handlingarna, och Birthe Wetter valde att vända sig till kammarrätten i Jönköping, där hon vann. Den 7 juli 2021 upphävde rätten kommens beslut och återvisade ärendet till kommunen för ny handläggning. Sen dess har inget hänt.

– Vi vet att frågan var uppe i kommunstyrelsen den 13 september och att det därifrån gick till personalutskottet och där har det fastnat. Vi får inte ut handlingarna, vi får inget besked eller något beslut som vi kan överklaga, säger Birthe Wetter.

I mitten av november tröttnade hon och anmälde kommunen till Justitieombudsmannen (JO), som nu har beslutat att inleda en utredning. JO vände sig igår onsdag till Mariestads kommun och begär att kommunen yttrar sig senast den 21 mars kring hur Birthe Wetters begäran om att få del av allmänna handlingar handlagts efter kammarrättsdomen.

– Det är bra att JO inleder en utredning, det här är ingen oviktig sak. Det handlar om att vi som tidning ska kunna undersöka hur rekryteringen av den nya kommundirektören har gått till, säger Berthe Witter.

Var det ett svårt beslut att JO-anmäla?
– Ja, det var det. Jag diskuterade det med nyhetschefen och chefredaktören. När man JO-anmäler blir man ju part på ett annat sätt. Samtidigt ingår det faktiskt i mediernas roll att stå upp för offentlighetsprincipen. Vi måste kunna värna öppenheten och möjligheten till insyn som vi har i Sverige. Jag hoppades att min anmälan också skulle bli en påminnelse om att öppenhet råder.

Brukar det vara så här svårt att få ut allmänna handlingar från Mariestads kommun?
– Ibland får man ut handlingar med vändande mejl, men flera gånger har det dragit ut på tiden, vilket har känts sorgligt. Men jag har inte varit med om något som liknar det här under min tid på tidningen.

Vet du vad det är kommunen försöker dölja?
– Nej, och jag vet inte om det ens finns något att dölja. Det är jag väldigt nyfiken på.

Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad Johan Abrahamsson (M) säger till Journalisten att ansökningarna inte finns hos kommunen.

– Mariestads-Tidningen fick ut de ansökningar som kommunen hade tillgång till. Övriga ansökningar finns inte hos kommunen och har aldrig funnits hos kommunen, och de finns inte heller kvar hos rekryteringsfirman som kommunen anlitade, säger Johan Abrahamsson (bilden).

Han anser att offentlighetsprincipen borde inskränkas kring rekryteringar till högre kommunala tjänster.

– Den som redan har ett jobb kan bränna sig mot sin nuvarande arbetsgivare om lokalblaskan publicerar att du sökt en ny tjänst i kommunen. Det gör att Kommunsverige går miste om en massa kompetens, för att de som redan har höga positioner inte kan söka höga positioner i kommuner. Det behövs en lagändring.

Birthe Wetter uppger att det inte stämmer att kommunen inte haft tillgång till handlingarna.

– Det stämmer inte. Vi på MT har fått ut 16 kompletta ansökningar. Dessutom fick vi via mejl som vi begärt ut ett antal initialer, men vi fick aldrig veta vilka som stod bakom dessa, säger hon.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler