Gå direkt till textinnehållet

Martin Ahlquist ny vd för gotländsk tidning

Det gotländska nyhetsmagasinet Horisont gör en digital satsning – med tidigare SvD-chefen Martin Ahlquist som ny vd. ”Stora mängder människor ställs idag utanför lokal nyhetsrapportering”, säger Martin Ahlquist.

Horisont har kommit ut som pappersmagasin sedan 2014, med ambitionen att producera fördjupande lokal journalistik.

– Jag tycker att det de gör är spännande och fick upp ögonen för dem för ganska länge sedan. När jag var medgrundare till tidningen Fokus hade vi samma ambition fast på riksplanet. Det här var lite för roligt för att kunna låta bli, säger Martin Ahlquist.

Efter att han i januari lämnade rollen som redaktionschef på Svenska Dagbladet fick han tid över och tog kontakt med Horisonts utgivare Christer Böhle. Som vd har Ahlquist säkrat nya finansiärer, bland dem tidigare Mittmediachefen Thomas Peterssohn och personerna bakom den lokala nyhetssajten Siljan News, för att sjösätta en digital satsning för Horisont.

– Hur imponerad man än kan vara av det journalistiska som Horisont har presterat, som jag tror inte finns någon annanstans i Sverige, så har verksamheten behov av en digital dimension för att framtidssäkra den.

Horisonts sajt lanseras inom kort och kommer att innehålla låst, fördjupande journalistik – men också en daglig, öppen nyhetsrapportering.

– Ska man göra något nytt journalistiskt ska man göra det för att det saknas. Idag ser vi en kraftig inlåsning av även enkla lokala nyheter. Det är fullt förståeligt att tidningsföretagen gör så – men effekten blir att stora mängder människor ställs utanför den lokala nyhetsrapporteringen, framför allt unga. Om man inte tror att det räcker med lokala Facebooksajter utan att det behövs riktig journalistik, behöver man göra något åt det, säger Martin Ahlquist.

Det tryckta magasinet kommer att finnas kvar, men ska komma ut mer sällan.

– Journalistiken som Horisont gör står i centrum, inte hur den distribueras.

Chefredaktören Christer Böhle är den enda heltidsanställda, tillsammans med ett redaktionsråd med frilansar.

Han kommer att behöva sålla hårt – vilken typ av nyheter ska Horisont publicera?

– Utöver snabb nyhetsförmedling så att man känner sig uppdaterad handlar det om att identifiera vad i flödet som väcker följdfrågor hos folk. Det ska vi bidra med snabbfördjupningar kring.

Har du någon anknytning till Gotland?

– Vi har haft sommarhus där länge, gotlänningar skulle aldrig kalla mig gotlänning, men jag är där en hel del.

Horisont kommer fortsatt att vila på en prenumerationsmodell, men hoppas också kunna sälja digitala annonser.

Martin Ahlquist sitter utöver vd-uppdraget på Gotland i några mindre styrelser och är vice ordförande för Publicistklubben.

– Jag kommer givetvis att göra något mer än så, men exakt vad är inte klart än.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt