Gå direkt till textinnehållet

Massmediala mord från USA

JOURNALISTIK Under förra veckan toppades utrikesnyheterna av massakern på skolan i Colorado. I nyhetsvärderingen slog dådet till och med ut Natobombningarna.

JOURNALISTIK Under förra veckan toppades utrikesnyheterna av massakern på skolan i Colorado. I nyhetsvärderingen slog dådet till och med ut Natobombningarna.

Varför blev genomslaget så stort?

Den 21 april berättade Studio Ett om morden i Littleton. Studioreportern sa att det rörde sig om 25 döda, vilket hon betecknade som ”en nästan ofattbar siffra”.

Annons Annons

Samma dag kom beskedet att 100 människor hackats till döds i Sierra Leone. Antalet döda var fyra gånger högre i Sierra Leone än i USA men knappast någon svensk journalist skulle komma på tanken att kalla det ”en nästan ofattbar siffra”.

– Det är klart att nyheten om massakern i Littleton blev så stor för att den hände i USA, säger Lars Boström, utrikeschef på DN.

Inga makthavare var inblandade i händelsen, de agerande var ett par förvirrade tonåringar, några politiska förtecken att tala om fanns knappast. Ändå ägnade DN två helsidor åt nyheten dagen efter massakern.

Hur mycket hade ni gjort på en liknande händelse i Portugal?

– Mindre, svarar Lars Boström.

Burkina Faso?

– Det hade nog blivit notis eller bild med bildtext.

Lars Boström är kluven inför den dignitet nyheten gavs.

– Jag har ofta känt att vi gasar för hårt när det gäller USA. En anledning är att den globala medieindustrin styrs därifrån.

Måste det påverka DNs nyhetsurval?

– Det är just det som är problemet.

Samtidigt försvarar han satsningen.

– Vi gjorde en del fördjupningar för att sätta in händelsen i ett större sammanhang. Nyheten är självklart relevant för oss i Sverige, den ger en spegelbild av våldet i USA, världens enda stormakt. Det är rimligt att fråga sig om Sverige är på väg åt samma håll som USA eftersom vi så ofta härmar dem.

TTs utrikeschef Anders Lignell tror att nyheten hade slagits upp lika stort oavsett i vilket västland den inträffat.

– Men om det hänt i långtbortistan hade det inte alls blivit särskilt stort. Det hade säkert dröjt någon vecka innan vi ens fått höra om händelsen.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler