Gå direkt till textinnehållet

Måste jag släppa frilansuppdragen om jag får a-kassa?

Jag har haft en anställning på deltid som jag har blivit uppsagd från och har även en enskild firma där jag tar på mig frilansuppdrag. Jag funderar på att söka a-kassa men det står att jag behöver lägga företaget vilande. Vad innebär det egentligen? Kan jag inte jobba kvar med frilansuppdragen?

Generellt behöver du lägga firman vilande för att kunna få ut a-kassa, samt uppfylla övriga krav. Att lägga företaget vilande är i sig ingen juridisk term och du behöver inte heller avregistrera dig för F-skatt. Däremot måste du intyga till a-kassan att du inte kommer att bedriva någon verksamhet i firman. Du får dock fortsatt deklarera och göra nödvändig administration som lagen kräver i din firma. Du kan i praktiken inte fortsätta med frilansuppdrag i din firma på deltid, men det finns undantagslagstiftning där det i vissa fall kan vara möjligt om du har haft firman på deltid. Som frilans behöver du själv ta ställning till om du ska ansluta dig till a-kassan eftersom du behöver vara beredd på att lägga hela verksamheten vilande om du blir arbetslös eller om uppdragen börjar sina. Kontakta din a-kassa för vidare information om vad som gäller för just dig som har företag eller arbetar på uppdrag.

Kommentarer

Ett svar till ”Måste jag släppa frilansuppdragen om jag får a-kassa?”

  1. De regler för a-kassan som gäller är otympliga och osmidiga. Det bekräftar bara Sveriges inställning till eget företagande som man å ena sidan uppmuntrat genom åren genom att låta folk gå på en massa starta-eget-utbildningar på Af, uppmuntra eget företagande, men sedan ute i verkliga livet gör man det så svårt som möjligt för egenföretagande.

    Om en person nu har ett eget företag och kan bedriva frilansarbete som i fallet ovan varför i helv… kräver man att personen i fråga ska tacka nej till jobb för att istället bli helt bidragsberoende, dvs ta emot a-kassa på heltid istället för att ta de jobb som de skulle kunna ta!? Det blir ju bakvänt, dumt och kontraproduktivt.

    Vad man istället borde göra om en person kan frilansa på deltid, är att inkomstbasera det folk som frilansar kan få av a-kassan istället för att tvinga dem att tacka nej till jobb och istället sitta hemma och rulla tummarna.

    Rent logiskt borde det vara bättre att istället ge ut mindre a-kassa för dem som har möjlighet till jobb i mindre skala, t ex som fallet ovan med en arbetssökande som har en egen firma . Även om de få frilansjobb personen kanske kan få ihop inte blir tillräcklig ökar det ju möjligheten för fler frilansjobb. Därför motverkar systemet folk att komma i arbete genom att ha så fyrkantiga osmidiga regler.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt