Gå direkt till textinnehållet

”Mediegranskare” skriver anmälningar till GRN och MO

Näringslivets medieinstitut utger sig för att vara en mediegranskare, men medarbetarna spökskriver samtidigt anmälningar till  Granskningsnämnden och Medieombudsmannen. ”Jag kommer aldrig att ställa upp på en intervju med dem igen”, säger Anna Benker, kanalchef på SR Malmö.

I april publicerade Näringslivets medieinstitut (NMI) ett granskande reportage med rubriken ”Media tog ställning mot psykologilärare i Lund”, skriven av dåvarande NMI-medarbetaren Carl-Vincent Reimers.

I Reimers reportage påstås att Sveriges Radio P4 Malmöhus och Studio Ett samt Sydsvenskan tog ställning i nyhetsrapporteringen om det så kallade ”Externatet”, ett utbildningsmoment vid Lunds psykologprogram. Elever som gått kursen berättade i inslag som sändes i Sveriges Radio att lärare hade kränkt dem, bland annat genom att kalla kvinnor för ”höns”. I fokus för medierapporteringen stod kursläraren Johan Grant, som plockades bort från utbildningen efter kritiken.

NMI menar att bland andra SR inte låtit Johan Grant bemöta kritiken på ett korrekt sätt. Reportaget innehåller intervjuer med Grant, samt med journalister på SR och Sydsvenskan. NMI har hänvisat till Reimers granskning i andra sammanhang, bland annat i en debattartikel i Journalisten i oktober, där NMIs medarbetare Mats Olin och Palmina Falck kritiserar Studio Ett:

Annons Annons

”Johan Grant har anmält inslaget och konstaterar att han inte fått ta del av elevernas kritik. Citatet från honom är taget ur sitt sammanhang”, skriver de.

Den 12 oktober friade Granskningsnämnden (GRN) inslagen i SR. Nämnden konstaterade att Grant fått bemöta den huvudsakliga kritiken som riktades mot honom.

Att NMI visste att Johan Grant anmält inslaget till GRN är inte konstigt. När Journalisten begär ut den anmälan som skickats till Granskningsnämnden framgår nämligen av metadatan i wordfilen att den är författad av Carl-Vincent Reimers.

Carl-Vincent Reimers är sedan i september anställd som ledarskribent på Blekinge Läns Tidning och har slutat på NMI.

– Det stämmer att jag hjälpte Johan Grant att skriva anmälan. Men det var han som bestämde vad som skulle stå i den och som skickade den till Granskningsnämnden, säger Carl-Vincent Reimers.

Ser du något problem med att kritiskt granska en publicering och sedan hjälpa till att anmäla samma publicering?
– Nej, det gör jag inte. NMI är inte en neutral granskare. Man har en åsikt.

Anna Benker, kanalchef på SR Malmö, är en av journalisterna som blev intervjuad i Reimers reportage. Hon tycker att sammanblandningen av rollerna är ett problem.

– De är ju part i målet. Jag frågar mig om deras ”granskning” också blev underlag till GRN. Det blir absurt när NMI hävdar att vi har valt sida i rapporteringen, när det är NMI som har valt sida. Det är totalt oseriöst. Jag kommer aldrig att ställa upp på en intervju med dem igen, säger Anna Benker.

NMI:s chef Mats Olin anser inte att det finns någon konflikt mellan att göra granskningar och att hjälpa individer att skriva anmälningar till GRN och MO.

– Vi har aldrig försökt dölja att vi hjälper personer med den här typen av fall, det står på vår hemsida, säger Mats Olin.

NMI uppger på sin hemsida: ”När enskilda personer och företag blir oförtjänt uthängda kan vi ge en möjlighet till upprättelse.”

Är det inte en risk att man får intrycket att den upprättelsen sker genom era granskningar, inte genom att ni skriver anmälningar?
– Vi hade kanske kunnat vara tydligare med att detta. Men vi utger oss inte för att vara journalister. Vi har ofta diskussioner med de här personerna och försöker hjälpa dem att få sina rättigheter tillgodosedda. Det är inte journalistiska granskningar, säger Mats Olin.

 

Detta är NMI
Näringslivets medieinstitut finansieras av Stiftelsen Fritt Näringsliv med pengar från Svenskt Näringsliv. Uppdraget är att ”bidra till kvalitetshöjning i svenska nyhetsmedier genom kritisk granskning och öppen diskussion”.

Fler avsnitt