Gå direkt till textinnehållet

MEN går emot MO – fäller VLT

MEN-FÄLLNING Medieombudsmannen avskrev en anmälan från en anhörig till en omskriven person. Men Medieetiska nämnden gör en annan bedömning och klandrar Vestmanlands Läns Tidning för att ha brutit mot god publi­cistisk sed.

I ett reportage i VLTs familjedel om en person som fått en stroke kände en anhörig till personen sig utpekad och har därför lidit skada av publiceringen. Anmälaren nämns inte med namn i artikel, men delar ett relativt ovanligt efternamn med personen.

Anmälaren menar att VLT inte har tagit hänsyn till hens perspektiv i rapporteringen.

”Publiceringen var direkt felaktig och tidningen hade varken granskat källor eller fakta. Hade de gjort det, borde de valt att inte publicera artikeln”, skriver anmälaren.

Annons Annons

VLT menar att personen inte är utpekad i artikeln, och att det är vanligt att personer har olika bilder i känsliga frågor.

Medieombudsmannen Caspar Opitz ansåg inte att det fanns grund för att klandra tidningen för artikeln.

”MO har förståelse för att du reagerat på artikeln men anser inte att du pekats ut med så negativa och skadliga uppgifter i artikeln att mediet bör klandras. Mot denna bakgrund har MO inte möjlighet att vidta ytterligare åtgärder med anledning av din anmälan. Ärendet skrivs därför av”, skrev han i sitt beslut.

Men anmälaren gick till Medieetiska nämnden, MEN, för att få sin sak prövad ändå. MEN  gjorde då en annan bedömning än MO.

”Artikeln innehåller tillräckligt specifika uppgifter för att anmälaren ska anses vara utpekad, i vart fall i en begränsad krets. Det är vidare tydligt att artikeln förmedlar en negativ bild av anmälaren och att den, i avsaknad av anmälarens perspektiv, är ensidig och onyanserad. Artikeln får därmed anses ha medfört en oförsvarlig publicitetsskada för anmälaren”, skriver MEN.

 

 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler