Gå direkt till textinnehållet

MEN går emot MO och klandrar Frilagt

Mediernas Etiknämnd går emot Allmänhetens Medieombudsmans bedömning och klandrar Frilagt Hässleholm för att ha åsidosatt god medieetisk sed.

Frilagt klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed genom att inte ha låtit den dåvarande kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm, Lars Johnsson, bemöta kritik. Lars Johnsson har i en anmälan till Allmänhetens Medieombudsman (MO) riktat kritik mot Frilagt för fem artiklar publicerade på frilagt.se.

Lars Johnsson anförde i sin anmälan att Frilagt skrivit om att han blivit polisanmäld trots att tidningen insett, eller borde ha insett, att den varit helt grundlös och haft som enda syfte att skada honom som person. Han menar vidare att att han inte givits möjlighet att kommentera eller bemöta anmälan eller det faktum att han anklagats för att ha begått en brottslig handling.

I oktober beslutade Allmänhetens Medieombudsman (MO) att avskriva ärendet avseende en anmälan mot Frilagt. Nu väljer Mediernas Etiknämnd (MEN) att gå emot det beslutet.

Annons Annons

MENs bedömning är att som kommunstyrelsens ordförande får anmälaren tåla en långtgående granskning av sådant som kan påverka förtroendet för honom. Hans roll innebär att det utan tvivel fanns ett allmänintresse av den granskning som utfördes och tidningen har också haft belägg för de uppgifter som den publicerat. Men nämnden anser att frågan om bemötande är avgörande.

Frilagt har publicerat fem artiklar i ämnet. Endast i den första artikeln, som publicerades den 8 juli 2022, innan händelsen polisanmäldes, har tidningen varit i kontakt med och låtit anmälaren kommentera det som inträffat. Nämnden klandrar därför Frilagt.

Nina von Koch
nk@journlisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler