Men hallå, Rolf van den Brink …
… chefredaktör på Dagens Media som börjat lägga ut obekräftade nyheter på sin webbsida med varningen ”Läs på egen risk”. Varför?
… chefredaktör på Dagens Media som börjat lägga ut obekräftade nyheter på sin webbsida med varningen ”Läs på egen risk”. Varför?
– Webben är en experimentlåda för att jobba på nya sätt. Det är ett försök, helt enkelt. När vi har hört något som vi tror på men inte hunnit få tag på någon som kan bekräfta, så kan vi markera att det finns en osäkerhet genom att skriva ut det tydligt.
bryt
Är det någon slags ny trend du startar?
– Nej (skratt). Och alla är väl inte så jätteövertygade om att det är rätt väg att gå heller. Vi diskuterar det mycket på redaktionen. Det finns ju annat man kan skriva, som ”enligt uppgift” eller ”erfar”, men det känns väldigt urvattnat. Det här är tydligare, som ett sånt där plastband som skärmar av för snöras.
bryt
Vad är fördelen?
– Information färdas väldigt snabbt nuförtiden med SMS och mejl. Ska man som nyhetsmedium vara med i det tempot måste grejer ut på webben fort.
bryt
Men då kan du ju i princip lägga ut vad som helst?
– Nej, man måste ha en känsla för materialet. Vi lever så nära våra läsare att det inte är så svårt att bedöma vad som är en grej eller inte. Meningen är inte att publicera löst skvaller.
bryt
Ser du några risker med detta?
– Det är väl just riskerna vi försöker eliminera genom att sätta ut en varning. Webben är riskfylld på hela taget.
bryt
Vad har du fått för reaktioner från läsarna?
– Vissa tycker att det stör läsningen, och undrar varför det ska vara med överhuvudtaget. Det är ingen jubelkör direkt. Men jag tycker att det är kul att prova.
ck@journalisten.se