Gå direkt till textinnehållet

Metro försöker snylta på frilansar

Metro planerar att sälja frilansartiklar till FLT för 2 000 kr. Frilansen får 600 , men resten, 1 400 kronor, stoppar Metro i egen ficka. Den som säger nej får inte längre skriva för Metro.

Metro planerar att sälja frilansartiklar till FLT för 2 000 kr. Frilansen får 600 , men resten, 1 400 kronor, stoppar Metro i egen ficka. Den som säger nej får inte längre skriva för Metro.

Metro har dagligen ett längre reportage som tidningen betalar frilansar runt 5 000 kronor för. Metro vill avtala bort frilansarnas upphovsrätt så att Metro kan sälja reportagen till FLT.

600 kronor inklusive sociala avgifter för ett genomarbetat reportage som FLT kan sprida till 86 anslutna tidningar med en upplaga på 1,6 miljoner ex är knappast något frilansarna jublar över.

Annons Annons

Metros chefredaktör Sakari Pitkänen gör klart att de frilansar som inte går med på förslaget inte längre kommer att anlitas.

– Det blir för krångligt att hålla reda på vilka frilansare som gått med på vidareförsäljning och inte, säger han.

Flera frilansar är rejält upprörda.

– Det är som om nån skulle komma hem till mig och säga: ”jag säljer din bil, du får 1 000 kronor för den”, säger en frilans som vill vara anonym.

– Jag måste ha pengar till hyran och är beroende av Metro. Men för principens skull tvingas jag nog sluta jobba åt Metro.

Ett 40-tal frilansar har i ett protestbrev till Metro avvisat förslaget på 600 kronor. De kräver en ersättning med 50 procent av det ursprungliga priset, vilket är i linje med SJFs frilansrekommendation.

– Jag hoppas att fler frilansar är så modiga att de vågar protestera. Frilansarnas enda chans är att vara enade mot Metro, anser Roland Cox, vice ordförande i Stockholms frilansklubb.

Sakari Pitkänen har svårt att förstå kritiken.

– De får ju 600 kronor utan att göra något merarbete. De 1 400 kronor vi får in på affären täcker inte ens administrationskostnaderna.

Pitkänen anser att han har rätt att bestämma var material hamnar som han köpt in men betonar att det planerade samarbetet med FLT kommer att genomföras enbart om upphovsrättsfrågorna kan lösas.

Det normala när en frilans säljer sitt material är att det får publiceras en enda gång i tryckt form. All återpublicering i form av särtryck, utläggning på nätet etc ska frilansen ha extra betalt för.

Sedan något år tillbaka försöker flera uppdragsgivare frångå den här principen eller kraftigt banta arvodena för återpublicering.

Catharina Ekdahl vid organisationen Alis, som bevakar upphovsrättsfrågor åt bland annat frilansar, ser förslaget från Metro som ytterligare ett led i medieföretagens strävan att försämra för frilansarna.

– Det blir allt vanligare med kontrakt där uppdragsgivaren pressar frilansar att avsäga sig upphovsrätten, berättar Catharina Ekdahl.

– Skriver intet ont anande frilansar under kontrakten kan tidningsföretagen sälja deras material till vem de vill utan att behöva betala för det.

Ett exempel på den här tendensen är de kontrakt som Sveriges Radio nyligen lanserat. Det normala är att SR får använda inköpt material för en orginalsändning plus en repris.

– Men Sveriges Radio vill nu pressa in fler användanden mot samma arvode och även SVT försöker genomföra något liknande, uppger Catharina Ekdahl. Det är skrämmande att SVT och SR går i bräschen för sånt här.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler