Ministrar undvek frågor i DNs elgranskning: ”Väldigt oroväckande att politiker mer och mer duckar”, säger DN-reportern
UPPDATERAD. En granskning av DN avslöjar hur slarv från regeringen kan ha lett till miljardförluster för skattebetalarna. Under arbetet valde de ansvariga ministrarna Ebba Busch och Elisabeth Svantesson att ducka DNs frågor, i stället sågas publiceringen på Twitter av Svantessons pressekreterare. ”Tidigare har jag bara varit med om det här från stora företag som jag har granskat, inte politiker”, säger DN-reportern Peter Alestig.
I en granskning gjord av Peter Alestig och Annie Reuterskiöld avslöjar Dagens Nyheter idag att regeringen – genom vad som beskrivs som slarv – kan ha förlorat intäkter på flera miljarder kronor från elbolagen. Det handlar om pengar som skulle ha gått till elkonsumenterna.
Såväl Peter Alestig som Annie Reuterskiöld (bilden nedan) hade fått tips i ämnet från olika källor, och beslutade sig för att jobba tillsammans.
– Det hände mycket samtidigt, vi hittade fler personer att prata med och begärde ut handlingar. Man kan säga att det här växte på oss och efter ett tag så visade det sig att intäktstaket var en stor grej. Förvånande nog har det helt gått förbi allmänheten, säger Peter Alestig.
Vad har varit svårast?
– Det har varit en ganska märklig process när vi har begärt ut handlingar. Jag vet inte riktigt vad det beror på men det har tagit väldigt lång tid med vissa dokument som har varit väldigt svåra att få ut. Vi har till och med stött på registratorer som bett om ursäkt och sagt att så här ska det inte få gå till, säger Peter Alestig (bilden nedan. Foto: Fredrik Funck/DN).
– Som alltid när man bygger en story på anonyma källor är det också svårt att få det bekräftat från andra håll, och det är en balansgång hur mycket man kan använda sig av anonyma röster. Men jag är stolt över att vi till slut fick så mycket kött på benen som visade samma saker som källorna larmade om, fortsätter han.
Av artikeln framgår det att Ebba Busch, chef för klimat- och näringslivsdepartementet, och finansminister Elisabeth Svantesson (M) inte velat svara på DNs frågor.
I stället har Elisabeth Svantessons pressekreterare Niklas Gillström svarat via mejl, där han menar att Finansdepartementets bedömning är ”att det inte var möjligt att implementera intäktstaket snabbare” och hänvisar till retroaktivitetsförbudet för skattelagstiftning.
Hur ser du på att Svantesson och Busch inte svarat på era frågor?
– Det är väldigt synd, jag har ju även tidigare skrivit om hur svårt det var att få en intervju med Romina Pourmokhtari. Jag vet inte om det här är mer av en allmän tendens, men om det är det så är det väldigt oroväckande att politiker mer och mer duckar frågor från journalister, säger Peter Alestig.
Är det vanligt att ni möter politiker som inte vill svara på kritik?
– Från mitt perspektiv så har jag märkt att det blivit svårare. Jag har också sett och hört kollegor som vittnar om hur svårt det är att komma i kontakt med politiker.
… har det här kommit med den nya regeringen, menar du?
– Ja.
Efter publiceringen har Niklas Gillström gått ut på Twitter med kritik mot uppgifterna i artikeln, bland annat gällande hur hans mejlsvar har redigerats. Gillström anklagar även DN-reportrarna för inte vilja gå på djupet i frågan:
”En förfrågan kl 17.20 och ”dock senast imorgon” när statsrådet är i Bryssel ger inte intrycket av att vilja gå på djupet i frågan och ge all info som finns tillgänglig. Vilket jag skulle säga bekräftas av att man helt utelämnar svaren man får”, skriver Gillström.
Det här tillbakavisas av Peter Alestig, som berättar att de fick frågor en måndag och att Gillström återkom via mejl en onsdag.
– Vi fick inte heller några svar av Busch, däremot av en statssekreterare, också via mejl, säger Peter Alestig.
Hur ser du på att en pressekreterare kritiserar publiceringen på Twitter?
– Jättemärkligt, och jag vet inte om det är en strategi för att ta ned granskningen. Det är konstigt att han angriper den från det perspektivet och jag vet inte heller vad det är han tycker vi borde ha tagit med av hans svar, som inte är där.
Så i stället för att ansvariga ministrar svarar på frågor, så möter ni pressisar som kritiserar publiceringen på Twitter. Är det här vanligt?
– Tidigare har jag bara varit med om det här från stora företag som jag har granskat, inte politiker. När jag var nyhetschef på SvD Näringsliv så upplevde vi att det ibland fanns en sådan strategi, att man undvek frågor och när det sen publicerades så gav man sina egna svar på en annan plattform och angriper den journalistiska bevakningen, säger Alestig.
– Jag vill också tillägga att vi gärna intervjuar Svantesson nu, om det är så att hon finns tillgänglig, vilket vi också sagt förut, fortsätter han.
I ett mejlsvar till Journalisten upprepar Niklas Gillström kritiken att han inte fått med hela sina svar i artikeln. Han svarar inte på frågan om det finns en strategi bakom beslutet att ministrarna inte kommenterar.