Gå direkt till textinnehållet

Minskad styrning av public service

Public service-avgift istället för TV-licens, ändrade momsregler och inga procentkrav på hur mycket produktion som ska ske utanför Stockholm.

Public service-avgift istället för TV-licens, ändrade momsregler och inga procentkrav på hur mycket produktion som ska ske utanför Stockholm. Det är delar av innehållet i utredningarna om public service framtid. Mindre detaljstyrning är temat – utom när det gäller kravet på hur SVTs nyhetsarbete ska organiseras.

På onsdag ges de första fingervisningarna om framtiden för public service efter den 31 december 2006. Då lägger både public service-kommittén, ledd av Bengt K Å Johansson, och utredningen om finansieringen av public service, gjord av Ulf Larsson, fram sina betänkanden.

Huvudförslaget i finansieringsutredningen är att dagens TV-licens ersätts av en särskild public service-avgift, eller medieavgift, så att man inte bara utgår från innehav av TV-apparater, utan även ser till TV-tittande via datorer och mobiltelefoner. Public service-avgiften ska också momsbeläggas, med sex procents moms.

Det viktigaste när det gäller finansieringen är dock kommitténs förslag om att avgiftsmedlen ska gå direkt till SVT, SR och UR – och inte, som i dag, beslutas av regering/riksdag. Därmed minskar den politiska styrningen av finansieringen.

Flera andra förslag finns också, enligt vad Journalisten erfar, när det gäller minskad detaljstyrning. SVT får gehör för sitt krav på att det så kallade 55-procentsmålet, om hur stor del av TV-utbudet som ska produceras utanför Stockholm.ska avskaffas – något som även Granskningsnämndens utredare Bo Reimer kom fram till i sin rapport i höstas. Istället ska nya former utvecklas för hur hela landet ska speglas.

En gammal stridsfråga som tas upp är organisationen av nyhetsredaktionerna på SVT. Där föreslår kommittén, enligt uppgifter i Aktuellt i söndags, att det återigen ska skapas två oberoende nyhetsredaktioner.

Public service-kommittén tillsattes i oktober 2003 och skulle egentligen vara färdig med sitt arbete redan i höstas. Men tiden förlängdes – och därmed också tiden för vilket det nuvarande söndningstillståndet ska gälla.

Andra frågor som tas upp i kommitténs betänkande är bland annat tillgänglighet för funktionshindrade, jämställdhet, hanteringen av språkliga och etniska minoriteter samt utläggningen av produktion på externa bolag.

– SVT har krävt att taket för hur mycket produktion som kan läggas ut ska tas bort och det finns en klar risk att kommittén har köpt det. Tillsammans med de förändrade momsreglerna, som gör det billigare att köpa in material utifrån, ger det oroande signaler om att SVT i allt högre grad kommer att bli en inköpsorganisation, säger Kenneth Sundin, ordförande i journalistklubben på SVT.

mj@journalisten.se

Annons
Fler avsnitt
Annons
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret