Minst 400 tjänster borta det senaste året
Det senaste året har varit tufft för mediebranschen. Arbetsgivarna anser sig tvingade att spara och har dragit ner på antalet anställda journalister. På ett år har minst 400 redaktionella tjänster försvunnit.
Ännu så länge är det få journalister som sagts upp. Besparingarna har skett genom avtalspensioner, avgångsvederlag och att personer som går i pension inte ersätts. Det är svårt att få fram en exakt siffra på hur många journalisttjänster som försvunnit det senaste året. Enligt en grov beräkning rör det sig om ungefär 400.
De 15 tidningar som ingår i Promedia har drabbats hårt av senaste årets besparingar. Koncernen ska spara 50 miljoner kronor, hälften av summan på personal. I juni blev förhandlingarna mellan VLTs ledning och journalistklubben klar: 14 journalister sades upp. Eftersom de har olika långa uppsägningstider kommer några att jobba fram till 2010. I den nya slimmade organisationen kommer det att finnas 82 journalisttjänster.
– Jag vet inte hur vi ska klara det. I den nya organisationen kommer vi att kunna göra mycket mindre, säger Johan Lif, journalistklubbens ordförande på VLT.
I juni blev det också klart att Nerikes Allehanda ska spara in elva journalisttjänster. Ingen sades upp utan det hela löstes genom pensionsavgångar. Länsredaktionerna förlorar fem tjänster. I Lindesberg reduceras redaktionen från nio till sex tjänster och Kopparberg blir en enmansredaktion efter att en tjänst dras in. På ett år har antalet journalisttjänster på Nerikes Allehanda minskat med 20 och i dag finns det 95. Skånska Dagbladet är inne i en stor omorganisation som ska vara klar den 1 november.
Skånskan, Norra Skåne och Laholms Tidning slås ihop och får en gemensam chefredaktör. I den gamla organisationen fanns det 120 tjänster på de tre tidningarna. I den nya ska det finnas 95, Bland annat försvann tio fotograftjänster när tidningarna i fortsättningen ska anlita frilansfotografer. Eftersom det blev fler än väntat som tog avgångsvederlag måste tidningarna under hösten nyanställda ungefär tio journalister: Fyra tjänster på Laholms Tidning, två på Norra Skåne och fyra på Skånskan. Även på Hallands Nyheter och Hallandsposten visade det sig att fler än beräknat nappade på olika erbjudanden och att tidningarna måste nyanställa. Men totalt innebär det 14 redaktionella tjänster färre, från 119 till 105.
– Hittills har vi inte nått ner till den tänkta organisationen, utan går tills vidare med ett par extratjänster på redigeringen. Man kan samtidigt konstatera att vi genom neddragningen har blivit sårbarare vid frånvaro, att organisationen på sina håll är såpass tajt att också en liten sjukfrånvaro ger omedelbara bekymmer, säger Håkan Bergström, journalistklubbens ordförande på Hallands Nyheter.
Aftonbladet gick under våren igenom en kraftig nedbantning där 47 journalister beviljades avgångsvederlag. I dag jobbar 300 journalister på redaktionen. På Expressen, GT och Kvällsposten har antalet fast anställda journalister minskat med 41 i jämförelse med hösten 2008, från 347 journalister till 306. Bakom minskningen ligger nedläggningen av riksredaktionen sommaren/hösten 2008 och ett pensionspaket under 2008. Minskningen av antalet anställda beror också på att vakanser inte har återbesatts.
Under perioden 2006 till 2008 var det runt 60 journalister på Dagens Nyheter som gick i pension eller fick avgångspension. Efter det har tidningen nyanställt ungefär 35 journalister, så i jämförelse med ett år tillbaka har antalet journalisttjänster minskat med runt 25 till ungefär 280 tjänster. DN vill inte ange en mer exakt siffra eftersom de anser att det är en intern angelägenhet. Vid årets slut ska antalet journalisttjänster på Sydsvenskan vara 210, det är 26 färre än året innan. Även här har personalminskningen lösts med pensioner och avtalslösningar som 18 anställda accepterat. Antalet tjänster på Göteborgs-Posten har minskat med ungefär 15 till 210.
Minskningen beror till viss del på att tidningen i dag köper tjänster av bland annat Ortstidningar i Väst och bemanningsföretaget Mediakompetens. Från den första september ska Upsala Nya Tidning börja jobba i en ny organisation. Journalistklubben och tidningsledningen var inte överens hur den ska fungera och de skildes i oenighet.
– Det kommer att bli tufft att klara av att hålla kvaliteten uppe med färre journalister, säger Johannes Nesser, journalistklubbens ordförande på UNT. Den nya organisationen har elva färre journalistjänster. Tre jobbar som projektanställda på UNTs gratistidning 18 minuter. Sammanlagt har UNT nu 85 journalisttjänster. En tjänst på Sigtunabygden, som ägs av UNT, har dragits in. Dessutom stängs lokalredaktionen i Enköping och orten bevakas från Uppsala.
De tidningar som ingår i Östgöta Media – Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten, Folkbladet, Västerviks-Tidningen – har fått ett sparbeting på 40 miljoner som ska lösas genom administrativ samordning mellan tidningarna och pensionserbjudanden. Fem journalister på Norrköpings Tidningar har tagit erbjudanden och redaktionen har i dag 83,5 tjänster, sex färre än förra hösten.
Östgöta Correspondenten har åtta tjänster färre på redaktionen hösten 2009 i jämförelse med året innan. Antalet journalister som jobbar med papperstidningen minskade med 15, men eftersom man byggt upp en TV-redaktion med sju tjänster är antalet journalisttjänster totalt 97,5.
När Bonniers i juni beslutade att Stockholm City i framtiden ska ges ut av medieföretaget Spoon erbjöds ingen av de 14 journalisterna jobb på den nya tidningen.
Gota Media har gått ut och förklarat att man vill spara 25 miljoner på personalkostnaderna, vilket kommer att påverka samtliga tidningar som ingår i koncernen: Barometern-OT, Blekinge Läns Tidning, Smålandsposten, Ulricehamns Tidning, Borås Tidning och Sydöstran. Ännu har inga konkreta beslut tagits om hur besparingarna kommer att påverka de enskilda tidningarna. Beslut tas under hösten och besparingarna ska vara klara till år 2011.
Sveriges Radio beslutade för ett antal år sedan att antalet anställda på företaget ska minskas från 1 900 till 1 500. Bantningen av personalstyrkan ska vara klar år 2012. I dag har företaget ungefär 1 630 anställda. Under hösten ska ledningen komma med besked om hur företaget ska spara in på de ytterligare 150. – Vi tycker inte att vi kan vara färre än vi är i dag. Redaktionerna är slimmade och jag förstår inte var de ska dra in dessa 130, säger Ola Gäverth, journalistklubbens ordförande på SR.
Aftonbladet 47
Allehanda Media 7
Dagens Nyheter 25
Dala-Demokraten 7
Dalarnas Tidningar 7
DiTV och di.se 8
Expressen/GT/KvP 41
Göteborgs-Posten 15
Hallands Nyheter/Hallandsposten 14
IDG 9
Metro 7
Nerikes Allehanda 20
Norrköpings Tidningar 6
NWT-koncernen 6
Seko-tidningen 4
Skånska Dagbladet 25
Stockholm City 14
Svenska Dagbladet 18
Sydsvenskan 26
UNT 11
VLT 14
Östersunds-Posten 3
Östra Småland 4
Östgöta Correspondenten 8