Gå direkt till textinnehållet

Missnöje på DN hur förbundet skött förhandlingarna

Många journalister på Dagens Nyheter är missnöjda med hur Journalistförbundet skött slutförhandlingarna då tolv medarbetare sades upp. Vissa har funderat på att gå ur förbundet.

Det var efter de centrala förhandlingarna avslutades som det framkom kritik från vissa håll att förbundet varit för defensivt och inte varit tillräcklig tufft gentemot ledningen på DN.

– Jag förstår hur medlemmarna känner det. Men kritiken borde riktas mot DNs ledning som var de som drev igenom uppsägningarna. Vi i klubben är förvånade över att det är så lätt att säga upp folk, säger Hans Arbman, journalistklubbens ordförande.

Många hade hoppats att förbundet skulle driva uppsägningarna av tolv medarbetare till Arbetsdomstolen. En av dem som ville att frågan om turordning vid uppsägning prövades av AD var Helen Hellman, som idag jobbar med att utveckla läsplattan.

Annons Annons

– Även om vi inte hade vunnit hade vi fått riktlinjer att gå efter, säger Helen Hellman.

Hon vill däremot inte rikta någon kritik mot journalistklubben på DN som hon anser har gjort ett bra jobb.

Även Anders Forsström, reporter på DN, menar att det hade varit bättre om ärendet hade drivits till AD.

– Vi anser att det är olyckligt för DN och journalister som ett kollektiv att Journalistförbundet inte stred för att några fall skulle tas upp i AD. Det är bättre att strida än att ge upp. I praktiken upplöstes turordningsreglerna och det splittrar oss inför kommande konflikter, säger Anders Forsström.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén menar att det inte hade blivit ett bättre resultat om förbundet gått till AD.

– Det finns en föreställning att Las är stark i Sverige. Det är den inte. Vi tycker att den borde vara mycket starkare. Det finns också en förhoppning att vi ska kunna åstadkommit något stort. Med tanke på utgångsläget har vi lyckats bra, säger Agneta Lindblom Hulthén.

Det som också upprört många medarbetare på DN är att nio som är anställda på ett bemanningsföretag blir kvar, samtidigt som medarbetare på tidningen sägs upp.

– Om bemanningsföretaget gör uppgifter som det inte finns kvalifikationer för på arbetsplatsen kan arbetsgivaren göra på det sättet. Vi jobbar med dessa frågor i kollektivavtalet, säger Agneta Lindblom Hulthén

Det har även förkommit att anställda undrat vad de får ut av att vara medlem i Journalistförbundet eftersom de tyckte att förbundet var tandlöst och inte kunde sätta emot då anställdas jobb var i fara. Grundbulten i medlemskapet är anställningstryggheten. För de pengar som går till medlemsavgiften skulle man kunna spara och använda en advokat om det blev konflikt, ansåg några.

– Jag tänkte tanken att gå ut. Men vill man ha förändringar måste man göra det inom förbundet. Det blir inte bättre för att jag lämnar förbundet, säger Helen Hellman.

Hon tror att vad som hände på DN kommer att sätta spår i framtida förhandlingar för Journalistförbundet.

– Jag tror att arbetsgivarna använt DN som en försökskanin.

Anders Forsström är orolig för att den turbulens som DN gått igenom gör att tidningens journalister gör en sämre tidning.

– Vi journalister behöver hög svansföring och trygghet för att kunna göra ett bra jobb.

 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret