Misstroende i Växjö och Karlstad
Personalen i Växjö och Karlstad sällade sig på tisdagen till de distrikt som antagit en misstroendeförklaring mot Sveriges Televisions verkställande ledning.
Personalen i Växjö och Karlstad sällade sig på tisdagen till de distrikt som antagit en misstroendeförklaring mot Sveriges Televisions verkställande ledning.
I sitt uttalande säger personalen på SVT Växjö att “det sätt på vilket företagsledningen skött information och förhandlingar kring de föreslagna nedragningarna” fått dem att tappa förtroende för ledningen. Det är alltså inte förslaget i sig som kritiken riktas emot, utan det sätt på vilket ledningen agerat.
”Speciellt allvarligt tycker vi att det är att ledamöter av styrelsen för Sveriges Television inte fått tillräckligt underlag för att de ska kunna fatta så här pass omfattande beslut. Vi anser att företagsledningen fört styrelsen bakom ljuset genom att undanhålla viss fakta”, skriver Växjö-personalen.
Det handlar till exempel om en utredning som ledningen för Sveriges Televisions enhet Syd gjort på företagsledningens uppdrag. ”Utredningen visar att enhet Syd kan spara högst 10-12 miljoner kronor (motsvarande kring 25 tjänster) på sin verksamhet utan att samtidigt dra ner på programmens kvalitet och omfång. Denna utredning har företagsledningen dock valt att inte föra vidare till styrelsen. Företagsledningen har istället presenterat egna siffror när det gäller möjlig besparing inom enhet Syd. Dessa siffror, 22 miljoner kronor och 43 tjänster, har man sedan lagt fram till styrelsen för beslut.”
Personalen i Växjö skriver vidare: ”I en situation, som nu, då företagsledningens bild av ett företag i ekonomisk kris starkt ifrågasätts av bland annat löntagarkonsultens rapport är det företagsledningens skyldighet att förklara på vilket sätt neddragningarna och uppsägningarna, på varje ort, var för sig, kommer att gynna SVTs verksamhet. Vi fruktar att företagsledningens yttersta mål är att ersätta fast anställd personal med visstidsanställda för att på så vis avhända sig det ansvar och de skyldigheter som fast anställd personal kräver.
Personalen vid SVT i Karlstad skriver i sin misstroendeförklaring att den har inte längre något förtroende för verksledningens sätt att leda förändringsarbetet inom företaget. ” Ledningens kallsinnighet till personalens erfarenheter och idéer visar på ett dåligt ledarskap. Intresset för vad som sker ute i enheterna är skrämmande lågt. Upprepade påståenden om att omorganisationen och uppsägningarna ska göras för att programmen ska bli bättre, är kränkande mot alla medarbetare som under många år De pekar på att digitaliseringen används som argument för förändringarna, trots att den i
vissa fall redan är genomförd, till exempel i Karlstad. Presenterade innovationer på digitalområdet som arbetats fram i Karlstad negligeras, anser de.
”VDs löfte om att SVT skulle bli Sveriges bästa mediearbetsplats verkar långt borta. SVT har sedan oktober många arbetsplatser som surrar av oro och frustration inför framtiden, när medarbetarna egentligen inget hellre vill än att arbeta med kvalitetsprogram från hela landet.”
Tidigare har fem SVT-distrikt antagit misstroendeförklaringar. SVT Umeå har uttalat kraftig kritik mot ledningen utan att gå så långt som en misstroendeförklaring. Tre enheter – Göteborg, Norrköping och Falun – har ännu inte fattat något beslut i frågan.
mj@journalisten.se