Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Mitt i Göteborg läggs ned – fick inget mediestöd

Tre journalister har varslats om uppsägning på Mitt i Göteborgs redaktion. ”Det är jättetråkigt för oss och för alla göteborgare som uppskattar tidningen”, säger Lina Isaksson, som sitter i journalistklubbens styrelse.

I december kommer det sista numret av gratistidningen Mitt i Göteborg ut. De sju medarbetarna på tidningen fick beskedet igår, samtliga är nu varslade om uppsägning. Tre av dem är journalister, varav två har arbetat på redaktionen i sju respektive åtta år och en i över 15 år.

– Hela Stockholmsledningen var här nere i går och meddelade oss då att tidningen läggs ned. Det är jättetråkigt för oss och för alla göteborgare som uppskattar tidningen och har fått den i brevlådan i så många år. Och det är också så klart tråkigt för mediebranschen att ytterligare en redaktion läggs ned, säger Lina Isaksson, ledamot i journalistklubbens styrelse.

Har ni fått någon förklaring till beslutet?

– Det är dåliga tider, annonsförsäljningen minskar och jag antar att de vill koncentrera sig på Stockholmstidningarna. Vi fick till skillnad från Mitt i:s titlar i Stockholm inte något mediestöd i år.

Mitt i-tidningarna fick totalt 17,5 miljoner kronor i mediestöd för 2024, varav 2,5 miljoner var allmänt redaktionsstöd och 15 miljoner var utökat redaktionsstöd, som ska gå till bevakning av underbevakade områden, det så kallade ”vita fläckar-stödet”. Vart och ett av Mitt i:s 25 bevakningsområden i Stockholmsregionen genererade 600 000 kronor i vita fläckar-stöd, bland dem Danderyd, Lidingö, Sigtuna, Kungsholmen, Järva och Järfälla. Men Mitt i Göteborg fick inget stöd.

Förhandlingarna mellan arbetsgivaren och de fackliga organisationerna inleds nu i Stockholm.

– Det är jättetråkigt, man blir jätteledsen. Det vi som klubb kan göra är att försöka få så bra villkor som möjligt för de som lämnar, säger Märta Lefvert, administrativ ordförande i Mitt i:s journalistklubb.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att sex anställda har varslats om uppsägning. Det korrekt antalet är sju.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt