Gå direkt till textinnehållet

Musikhjälpen fälls för partiskhet om Gazakriget

GRN-FÄLLNING En medverkande i Musikhjälpen sade i direktsändning att Israel begick ett folkmord mot palestinier i Gaza. Nu fälls SVT av Granskningsnämnden.

Under en intervju i Musikhjälpen, som direktsändes i december 2023, intervjuades en gäst som levt en tid i ett flyktingläger i Syrien. Intervjun gjordes på engelska. Programledaren sammanfattade löpande på svenska. Intervjun avslutades med att programledaren frågade gästen om varför han ville berätta sin historia i Musikhjälpen. Han svarade bland annat att det som pågår i Gaza motsvarar skräcken i det syriska flyktinglägret multiplicerad med 1 000, att ett folkmord pågår och att västerländska medier återrapporterar ”Israels kampanj av lögner”. Programledaren tackade gästen och sade bland annat att det han sagt var viktigt att förstå och viktigt för programmets tema.

En person anmälde inslaget till Granskningsnämnden för press, radio och tv, och kritiserade bland annat att gästen upprepade gånger hävdade att Israel begår ett
folkmord.

SVT skriver i sitt svar till Granskningsnämnden att det inte kan ställas krav på att en intervjuperson, under aktuella omständigheter, är balanserad och allsidig i sina uttalanden. Den inbjudna gästen var en tillfälligt medverkande och har därmed en vidsträckt yttrandefrihet. Att gästen skulle ta upp Gazakriget var inte planerat, och intervjun skedde på engelska vilket gjorde intervjusituationen utmanande, påpekar SVT.

Granskningsnämnden håller med SVT om att gästen som en tillfälligt medverkande har en vidsträckt yttrandefrihet, och hans uttalanden i sig stred inte mot sändningstillståndets krav på opartiskhet. Däremot bekräftade den avslutande kommentaren från Musikhjälpens programledare gästens påståenden. Därför kunde det uppfattas som ett ställningstagande för gästens uttalanden. Inslaget stred därför mot kravet på opartiskhet, beslutar Granskningsnämnden.

Fler avsnitt