My Vingren: ”Det kommer med ett pris att granska desinformation”
Den grävande journalisten My Vingren är huvudperson i en ny dokumentär om nätjättarnas roll i desinformationskampanjer. ”Extremhögern och populistiska partier utnyttjar plattformar för påverkan”, säger hon.
Dokumentärfilmaren Simon Kloses film Hacking Hate belönades med priset för Bästa dokumentär på den prestigefyllda Tribeca Festival i New York nyligen.
Filmens huvudperson är frilansjournalisten My Vingren som i många år granskat svensk högerextremism. Hacking Hate beskrivs som ”en dystopisk internet-thriller” som följer My Vingrens arbete med att avslöja hur högerextrema grupper sprider hat på nätet. Genom fejkprofiler på sociala medier visar hon hur högerextremister rekryterar och radikaliserar på internetjättarna.
– Filmen följer mig när jag gör ett gräv som inledningsvis handlar om att granska radikalisering på sociala medier. Under tiden vi filmar blir jag, genom en digital fejkprofil, inbjuden till en ny, nazistisk organisation som jag aldrig tidigare hört talas om, berättar My Vingren.
– När jag granskar gruppen och grundaren närmare börjar jag misstänka att gruppen är skapad som en påverkansoperation och att grundaren arbetar för främmande makt.
Var det självklart att ställa upp och bli filmad?
– Nej, jag är egentligen en blyg person som inte brukar stå i centrum. Simon Klose kontaktade mig 2017 med en idé om att göra ett dokumentärt projekt tillsammans. Då hade jag mer av en traditionell reporterroll.
Projektet utvecklades till att Simon Klose till slut följde henne i hennes roll som granskade reporter i stället.
– Det är en rätt märklig position att befinna sig i! Å andra sidan har jag en förmåga att låta jobb sluka mig, och det har verkligen det här grävet gjort, på många plan.
My Vingren vill inte avslöja för mycket om innehållet i dokumentären, men säger att den granskar hur X, Meta, Google, Tiktok och andra plattformar utnyttjas av icke-demokratiska krafter.
I debatten efter Kalla faktas infiltration av SD har det pratats om hur det svenska desinformationslandskapet egentligen ser ut. Vilken är din bild av vilka grupper eller aktörer som dominerar?
– På sociala medier är det tydligt att på vissa plattformar får desinformation mer och snabbare spridning. Allt från extremhögern till populistiska grupper utnyttjar plattformar för påverkan. Desinformation är ett allvarligt hot mot demokratin som undergräver förtroendet för demokratiska institutioner och processer.
Hur bör journalistiken förhålla sig till det?
– Vi har en allt viktigare roll att fortsätta granska, undersöka och stå upp för demokratin. Det är inget som alltid är lätt att göra, det kommer med en pris.
Hacking Hate har svensk premiär i vinter.