Gå direkt till textinnehållet

För mycket hemligstämplas i OSSE-länderna

I en undersökning som OSSE gjort bland sina medlemsländer visar det sig att nästan alla regeringar har en för bred definition på vad som är hemlig uppgift. Dessutom riktar organisationen kritik mot att journalister som tar emot hemliga uppgifter kriminaliseras.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har genomfört en undersökning bland sina 56 medlemsländer, som omfattar länder i Nordamerika, Europa, Kaukasien och Centralasien. Undersökningen visar att de flesta regeringar har en alltför vid definition på vad som är hemlig information, vilket gör det svårt att arbeta som journalist, anser organisationen.

Vidare visar det sig att 29 av de 56 OSSE-länderna kriminaliserar alla som varit delaktiga i att läcka hemliga uppgifter, och inte bara den eller de som är satta att bevaka den hemliga informationen.

– Det är oacceptabelt att åklagare, i sina försök att bekämpa läckor, straffar journalister som tagit emot information, säger Miklos Haraszti, OSSEs talesman i frågor om informationsfrihet, i ett uttalande.

Annons Annons

al@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret