Gå direkt till textinnehållet

NA pixlade inte ungt brottsoffer

MEN-fällning Nerikes Allehanda klandras av Mediernas etiknämnd för en videopublicering där man ser en kassörska bakifrån under ett väpnat rån.

I februari publicerade Nerikes Allehanda ett inslag i NA Krim-tv om en ungdomsliga som bland annat misstänktes för ett rånförsök mot en Preemmack 2022. Bilder från en övervakningskamera visade hur tre maskerade män kom in på macken, beväpnade med knivar, pistol och ett gevär, men flydde från platsen då en kassörska hade tryckt på larmknappen.

Klippet visade kassörskan bakifrån och mycket kort i profil. Dagen efter redigerades inslaget och kassörskan var helt pixlad. Kassörskan anmälde publiceringen till Mediombudsmannen (MO), som anser att tidningen borde ha varit mer försiktig inför publiceringen, dels eftersom det rör sig om ett brottsoffer, dels eftersom anmälaren är ung och har varit aktiv i att avstyra ett pågående rån som genomförts av en liga som misstänks för flera våldsbrott.

”Det är bra att mediet, när anmälaren dagen efter hörde av sig, agerat och anonymiserat hen ytterligare, men inte tillräckligt för att uppväga den publicitetsskada som anmälaren upplevt. Tidningen kan därför inte undgå klander”, skriver MO.

Mediernas etiknämnd delar MOs bedömning och klandrar Nerikes Allehanda för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt