Gå direkt till textinnehållet
Journalistförbundet
Foto: Tor Johnsson

Närmare strejk än på 18 år – ”Vi vill komma överens”

avtalsrörelsen 2025 Journalistförbundet har sannolikt inte varit närmare att ta till stridsåtgärder i kollektivavtalsförhandlingar sedan 2007. Journalistförbundet och Medieföretagen träffas idag och i morgon.

Idag och imorgon möts Journalistförbundet och Medieföretagen för att fortsätta förhandlingarna om public service-avtalet.

– Vi vill träffa en överenskommelse och vi vill göra det i dag eller imorgon. Vi ser fram emot konstruktiva förhandlingar, säger Journalistförbundets förhandlingschef Katarina Dahlskog, som samtidigt medger att det är ett ansträngt läge i förhandlingarna när det gäller kraven på arbetstidsförkortning och deltidsanställdas rätt till övertidsersättning:

– Där finns det ett starkt motstånd från motparten.

Har ni satt en bortre deadline för när ni behöver ta till stridsåtgärder om ni inte kommer överens?

– Vi har naturligtvis en tidsplan när vi vill vara klara, men den ändras hela tiden utifrån att det rör på sig i förhandlingarna. Att varsla om stridsåtgärder är en sista utväg. Vi vill ju komma överens.

Så funkar löneavtalet

Journalistförbundet och Medieföretagens fem journalistavtal dagspress, public service, etermedier, tidskrifter och bemanning löpte ut den 31 mars 2025.

I avtalen regleras bland annat anställningsformer, uppsägningstider, vissa upphovsrättsfrågor, arbetstider, ledigheter och övertidsarbete. I avtalet ingår också ett löneavtal som reglerar löneökningarnas storlek under åren då avtalen gäller.

I löneavtalet har Journalistförbundet och Medieföretagen under lång tid följt det så kallade ”industrimärket” eller kort ”märket”. Märket är normerande för arbetsmarknadens parter och förhandlas fram mellan industriarbetsgivarna och facken inom industrin. Natten till den 1 april kom industriparterna överens om ett märke med ett värde på 6,4 procent på två år: 3,4 procent första året och 3,0 procent andra året. Avtalet löper ut den 31 mars 2027.

En komplicerande faktor i årets avtalsrörelse är att märket inte bara används för att höja lönerna, utan också för arbetstidsförkortning och avsättning för flexpension på vissa avtalsområden. För till exempel Unionens medlemmar inom industrin används 0,5 procentenheter av märket för att minska arbetstiden med en dag per år, vilket innebär att deras löneökningar blir 2,9 procent i år och 3,0 procent nästa år.

Flexpensionen ger arbetstagare dels en förstärkt tjänstepension, dels en möjlighet att gå ned i arbetstid de sista åren i arbetslivet, från 62 års ålder. Går man ner i arbetstid kan man använda flexpensionen för att kompensera inkomstbortfallet, men det är inget krav. I journalistavtalen planeras avsättning för flexpension även under den kommande avtalsperioden, vilket innebär att de kontanta löneökningarna blir lägre än 6,4 procent under de kommande två åren.

Avsättningen till flexpension har skett stegvis sedan införandet 2017 och när den kommit upp i 2,0 procent är den fullt utbyggd. På journalistavtalen är avsättningen uppe i 1,3 procent och kommer parterna överens om en avsättning på till exempel 0,2 procent i ett tvåårigt avtal, blir löneökningarna 6,2 procent i stället för 6,4 procent. Skulle en extra ledig dag dessutom införas i avtalen och betalas med 0,5 procent, precis som för tjänstemännen inom industrin, blir löneökningarna i stället cirka 5,7 procent på två år.

Utöver löneavtalet har parterna krav på ändringar i samtliga fem journalistavtal. Särskilt viktiga för Journalistförbundet är kraven som rör visstidsanställningar, bland annat införandet av en regel som innebär att vikarier erbjuds anställning för hela den period som anställningsbehovet föreligger, i syfte att förhindra systematiska utlasningar på redaktionerna.

Trots att parterna inom industrin har nått en överenskommelse om det så kallade märket, ett tvåårigt avtal med ett värde på 6,4 procent, kärvar alltså förhandlingarna – och inte bara mellan Journalistförbundet och Medieföretagen.

Igår lade Unionen och Sveriges Ingenjörer strejkvarsel mot flera utbildnings- och innovationsföretag inom Almega, bland andra friskolekoncernen Academedia och på Handelshögskolan i Stockholm, och kommer parterna inte överens startar strejken den 23 april.

De stridsåtgärderna påverkar indirekt förhandlingarna mellan Journalistförbundet och Medieföretagen om de fem journalistavtalen på dagspress, public service, tidskrift, etermedier och bemanning. Stridsfrågorna för Unionen och Sveriges Ingenjörer är nämligen samma som för Journalistförbundet, och motparten är densamma: Almega, där Medieföretagen ingår.

Skulle Almega och Unionen/Sveriges Ingenjörer nå en överenskommelse öppnar det för att Journalistförbundet och Medieföretagen ska nå en liknande överenskommelse. Kommer de inte överens före den 23 april öppnar det för fler stridsåtgärder på arbetsmarknaden.

Därmed är Journalistförbundet närmare att ta till strejkvapnet än man varit på 18 år.

De två huvudsakliga stridsfrågorna rör dels arbetstidsförkortning, dels deltidsanställdas rätt till övertidsersättning, i stället för den lägre mertidsersättningen, när de jobbar fler timmar än de har i sina kontrakt. Båda frågorna ingick i uppgörelsen om märket mellan industriarbetsgivarna och facken inom industrin, men industriarbetsgivarna var noga med att de inte var normgivande för hela arbetsmarknaden:

– Det är inte arbetsgivarens uppfattning att det är en del av normeringen, utan normeringen innehåller typiskt sett nivåfrågan, hur långt avtalet är och viktningen av avtalet. De andra frågorna får förhandlas på sina egna meriter av övriga parter på arbetsmarknaden, sade Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin under förra veckans pressträff om överenskommelsen om märket.

Arbetstidsförkortningen motsvarar en extra ledig dag per år på flera av de färdigförhandlade kollektivavtalen. Almega och Medieföretagen har motsatt sig ytterligare arbetstidsförkortningar. Medieföretagens vd Maria Möller sade till Journalisten för två veckor sedan att ”kostnaderna riskerar att bli enorma” och menade att sådana beslut ska fattas ”i respektive verksamhet och inte genom kollektivavtal eller lagstiftning”.

När Unionen och Sveriges Ingenjörer tidigare i veckan tecknade avtal med Tech Sverige ingick en arbetstidsförkortning om en dag per år. I utbyte fick arbetsgivarna vissa undantag från förhandlingsplikten i Medbestämmandelagen (MBL):

”MBL light” innebär att företag med färre än 50 anställda och där det inte finns en lokal fackklubb eller ett arbetsplatsombud, inte behöver MBL-förhandla med den fackliga centralorganisationen vid mindre viktiga förändringar. ”Viktiga” förändringar som påverkar medlemmarnas arbetsvillkor, anställning och placering måste dock fortfarande förhandlas.

Det är inte otänkbart att Almega skulle gå med på en liknande lösning i förhandlingarna med Unionen och Sveriges Ingenjörer, men för Medieföretagen skulle fördelen med ett ”MBL light” vara begränsad på public service-området eftersom det endast rör tre företag med fler än 50 anställda och där det finns journalistklubbar.

Kravet på rätt till övertidsersättning för deltidsanställda torde det vara enklare att nå uppgörelser om i avtalsrörelsen.

För industrin, som har få deltidsanställda, var det inte svårt att gå med på kravet. Inom handeln, där 70 procent jobbar deltid, satt kravet hårdare inne och rätten till övertidsersättning för deltidsanställd butikspersonal införs därför först nästa år, efter att Handelsanställdas förbund och Svensk Handel kom överens i fredags.

– Bakgrunden är EU-domar där det har slagits fast att det är diskriminerande mot deltidsanställda att inte ge dem samma ersättning som heltidsanställda när de jobbar fler timmar än de har i sina kontrakt. Kravet är alltså att mertidsersättning ska upphöra och att alla ska ha rätt till övertidsersättning när de jobbar över, oavsett anställningsgrad, säger Journalistförbundets förhandlingschef Katarina Dahlskog.

I och med att det finns EU-domar på området borde det väl inte vara så svårt att få det ändrat i kollektivavtalen?

– Det kan man tycka, men Almega har en annan inställning. Vi menar att vi inte ska ha diskriminerande regler i våra kollektivavtal.

Journalistförbundet har dessutom ytterligare ett centralt krav i förhandlingarna med Medieföretagen, som gäller användningen av utlasningar på svenska redaktioner.

Kommentarer

3 svar till ”Närmare strejk än på 18 år – ”Vi vill komma överens””

  1. Okej men det är helt lugnt att fortsätta utnyttja folk i LAS-snurran? Ni vet att den är helt sjuk och anledningen till att färre och färre blir journalister? Det drabbar alla redan fastanställda i slutändan som aldrig kommer kunna ha semester till slut.

  2. Ja, vad händer med utlasningsfrågan?
    Tidigare framställdes den som viktig, men nu inte längre het? Vågar vi hoppas på att det betyder att man kommit överens om att slopa utlasningssystemet?

  3. Va? En mening, sist i en hel uppsats och utan kommentar om hur det går, om las-frågan?

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.
Fler avsnitt