Flammans Leonidas Aretakis: ”Jag kämpar för att förstå hur de tänker”
De nationella nischtidningarna Flamman, Fokus och Aktuellt i Politiken kvalar inte in för det nya mediestödet. ”En obegriplig logik”, säger Flammans chefredaktör om nämndens beslut. ”Obegripligt”, menar Fokus Jon Åsberg.
Förseningar och spekulationer har kantat det nya mediestödet, som framför allt ska främja lokal och regional nyhetsjournalistik. Framtiden för de nationella nischtidningarna har, som Journalisten rapporterat, under lång tid varit osäker och tidningarna har behövt planera för olika scenarier. Idag blev det till sist offentligt vilka tidningar som får mediestöd 2024. Av de fem nischtidningar som var med i Journalistens reportage får två mediestöd och tre blir utan.
Vänstertidningen Flamman, nyhetsmagasinet Fokus och socialdemokratiska Aktuellt i Politiken uppfyller enligt Mediestödsnämnden inte kriterierna för redaktionsstöd, utan tilldelas bara övergångsstöd. De fick förra året runt tre, nio respektive fem miljoner kronor i presstöd. Deras tilldelade övergångsstöd landar på 2,5, 4,7 respektive 3,9 miljoner kronor.
Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis ifrågasätter beslutet.
– Nio av tio stora dagstidningar är borgerliga och vid sidan av det finns det en handfull vänstertidningar. Nämndens bedömning är att vi inte bidrar till mediemångfalden för att vi är för små, en obegriplig logik. Eftersom den borgerliga dominansen är så stor och vänstermedierna så små, så ska de också försvinna. Jag kämpar för att förstå hur de tänker, säger han.
– Det här sker inte i ett vakuum. Stödet minskas för allt det som har gjort den svenska demokratin stark – folkbildning, kultur, bibliotek, public service, och nu alltså även mindre riksmedier.
Kommer ni behöva göra anpassningar nedåt i år?
– Tvärtom. Vi har ökat våra intäkter så pass mycket att vi kan använda en del av övergångsstödet till att satsa. Upplagan har ökat med en fjärdedel sedan årsskiftet i fjol. Så vi satsar på att gå starkare ur allt detta, säger Leonidas Aretakis.
Fokus chefredaktör Jon Åsberg kallar Mediestödsnämndens beslut att inte tilldela Fokus redaktionsstöd för ”obegripligt”.
– De yrar om att vi inte ”primärt” är ett nyhetsmedium, och det får mig att undra om de överhuvudtaget har läst Fokus? Vår devis är ”Sveriges nyhetsmagasin” och sedan starten 2005 har vi gett våra läsare fördjupning av nyheter inom politik, samhälle, ekonomi, kultur och vetenskap i Sverige och världen, säger Jon Åsberg.
I det korta perspektivet innebär beskedet inte så mycket för Fokus del.
– Dels därför att vi får omställningsstöd under ett år, dels därför att vi har varit försiktiga i vår budgetering så att vi ska klara oss även utan stöd.
Men på lite längre sikt innebär det sänkt takt i det redaktionella utvecklingsarbetet, fortsätter Åsberg.
– Vilket är tråkigt då vi har ett bra momentum just nu. Så vi får helt enkelt glädja oss åt att det går bra för Fokus.
Även det liberala nyhetsmagasinet NU, Fempers Nyheter, Kvartal, Bulletin, Proletären och Nya Tider hör till de nationella nischmedier som blir utan redaktionsstöd men får övergångsstöd 2024. Liksom Landets Fria Tidning och Syre.
Den kristna dagstidningen Dagen och den rödgröna dagstidningen Dagens ETC tilldelas däremot både allmänt redaktionsstöd och övergångsstöd. Dagen får 1,5 miljoner kronor i redaktionsstöd och drygt 13 miljoner i övergångsstöd, och har tidigare fått 17 miljoner i driftsstöd.
Dagens chefredaktör Felicia Ferreira säger att beslutet är i linje med vad tidningen trott:
– Det vi är glada för är att nämnden gjort bedömningen att vi är av särskild vikt för mediemångfalden och att vi gör unik journalistik. Man skriver i sin motivering: ”Dagens nyhetsbevakning och redaktionella innehåll är av sådan betydelse för den publicistiska mångfalden eller nyhetsutbudet på den nationella mediemarknaden att Dagen får anses vara av särskild vikt för mediemångfalden.”
– Med det sagt så är det stödet som vi nu får framöver på betydligt lägre nivåer än tidigare och det är förstås tungt. När övergångsstödet är slut har vi cirka 11,5 miljoner kronor mindre per år, konstaterar hon.
Dagen har påbörjat ett arbete med besparingsåtgärder men försöker samtidigt vara offensiva och få in fler prenumeranter.
– Vi har tillväxt av digitala prenumeranter och cirka hälften av våra prenumeranter är helt digitala och vi blir lästa av över 90 000 unika besökare i veckan.
Dagens ETC får 1,7 miljoner i redaktionsstöd och drygt 15 miljoner i övergångsstöd. Också det ett tapp på några miljoner jämfört med hur stort driftsstöd tidningen fick 2023.