Gå direkt till textinnehållet

Neddragningar på Ulricehamns Tidning

Ulricehamns Tidning drar ner på två redaktionella tjänster, ett tapp på cirka 30 procent på reportersidan.

Förhandlingarna avslutades i förra veckan.

– Det kommer slå hårt mot innehållet och oss som jobbar kvar, det har vi sagt i förhandlingarna och det ser man också i den riskanalys som gjorts, säger Christer Seldevall, journalistklubbens ordförande.

Innan neddragningarna hade Ulricehamns Tidning, som är en tredagars-tidning med webb, åtta redaktionella medarbetare. Till detta kommer en nyhetschef och en chefredaktör. De två tjänster som tas bort är reportertjänster, men det blir inga uppsägningar eftersom två reportrar har sagt upp sig under förhandlingarna.

Annons Annons

För att kompensera tappet har ägaren Gota Media lovat klubben att man bättre ska planera verksamheten, samt lyfta in material från systertidningen Borås Tidning (BT). Framför allt handlar det då om blåljusmaterial.

– Till saken hör att BT har haft en reportertjänst som bevakat Ulricehamn men hon går i pension och den tjänsten ska inte heller tillsättas. Istället ska BT ta material från oss, baserat på det avtal om vidareupplåtelse av material som gäller inom koncernen. Utifrån ett läsarperspektiv ser vi en risk att bevakningen kommer minska, det här är inte till gagn för tidningarnas mångfald, säger Christer Seldevall.

Hur skulle du beskriva stämningen på redaktionen?

– Sedan vi rullade igång förhandlingarna har det spridit sig en känsla av uppgivenhet och misstro. Medarbetarna tror inte på den här lösningen, den kommer inte hålla över tid, säger Christer Seldevall.

Ägaren Gota Media har i ett par års tid sett att det ekonomiskt blivit allt svårare att kunna behålla den redaktionella styrkan på tio. Nu gick det inte längre enligt företaget.

– Vi får lära oss att välja och välja bort en del saker. Det är en utmaning såklart, men vi måste försöka jobba med bra journalistik och lite mindre bevakning, säger Håkan Palmborg, MO-chef på Gota Media.

När det kommer till klubbens kritik mot mångfalden menar Håkan Palmborg att alternativet hade varit sämre.

– Att man tvingas gå så långt som att lägga ned den minsta titeln, det är ett sämre alternativ. Dessutom så finns det en ganska stor medimångfald över huvud taget idag, det är inte som det var förr i världen. Det är många som bevakar både Borås och Ulricehamn idag, det är inte brist på människor som rapporterar.

Det ni ska sälja är inlogg och prenumerationer, då behöver ni unik journalistik?

– Så är det defintivt. Och det ska vi fortsätta göra, säger Håkan Palmborg. 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret