Gå direkt till textinnehållet

New York Times under attack från Kina

De senaste fyra månaderna har kinesiska hackers attackerat New York Times, och har bland annat infiltrerat datorsystemet och fått tillgång till reportrarnas lösenord. Den kinesiska militären misstänks ligga bakom attacken.

I oktober förra året publicerade The New York Times en artikel som handlade om den enorma förmögenhet som släktingar till Kinas premiärminister Wen Jiabao byggt upp genom olika affärer.

Direkt efter publiceringen den 25 oktober inleddes en hackerattack mot New York Times. Säkerhetsexperter som tidningen anlitat kunde spåra attackerna till Kina, och metoden som användes liknar sådana som den kinesiska militären använt. Det rapporterar New York Times i dag.

Den första journalist på New York Times som attackerades var David Barboza, som skrev artikeln om Wen Jiabaos släktingars förmögenhet.

Annons Annons

Hackarna var specifikt ute efter uppgifter rörande den publicerade artikeln, men det finns enligt New York Times inget som tyder på att känslig information ska ha kommit ut.

Hackarna kom över lösenord för samtliga anställda på New York Times och använde dem för att ta kontroll över 53 datorer, varav de flesta utanför centralredaktionen.

Kinas försvarsdepartement har förnekat att den kinesiska militären varit inblandad i attacken, som pågått i fyra månader.

”De kunde ha skapat kaos i våra system. Men det var inte vad de var ute efter”, säger Marc Frons, New York Times informationschef till tidningen.

Vad de kinesiska hackarna letade efter var namn på David Barbozas källor.

Detta är inte första gången kinesiska hackers har infiltrerat amerikanska medieföretag. Förra året attackerades Bloomberg News efter att ha rapporterat om dåvarande kinesiska vicepresidenten Xi Jinpings släktingars förmögenheter.

Huruvida attacken är avslutad eller inte är oklart. Under de senaste fyra månaderna har attacker avbrutits för att efter en tid återupptas.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret