Gå direkt till textinnehållet

Nio dagstidningar vill ta betalt på nätet

Gratisläsningen på nätet blir alltmer hotad. Nio svenska tidningsföretag har anslutit sig till en betaltjänst som ska hjälpa dem att finansiera sina nätsatsningar.

Gratisläsningen på nätet blir alltmer hotad. Nio svenska tidningsföretag har anslutit sig till en betaltjänst som ska hjälpa dem att finansiera sina nätsatsningar.

Tidningarna har tecknat avtal med Space Coin, ett företag under Citygate, som arbetar med nätlösningar för dagspressen.

– Läsarna kommer att få öppna konton och debiteras sen för de tjänster de använder, ungefär som med ett kontokort. Varje tidning kommer själv att besluta vad man vill ta betalt för, uppger Sören Andersson, VD på Citygate.

Annons Annons

Eskilstuna-Kuriren planerar att ta betalt av läsare som vill logga in sig i tidningens arkiv.

– Vi vill gå försiktigt fram för att inte skrämma bort läsarna. Vi kan tänka oss att även ta betalt för till exempel SMS-tjänster och musiktopplistor, säger Clas Lundh, Internetchef på Eskilstuna-Kuriren.

Vad skulle hända om ni tog betalt för alla artiklar ni lägger ut?

– Det är svårt att ta betalt för sånt som folk vant sig vid är gratis. Kanske skulle det gå med en del djupgående artiklar.

Varför går inte alla tidningar ihop och gemensamt beslutar att ta betalt för nyheterna?

– Frågan är om det skulle räknas som kartellbildning. Alla tittar nu på varann för att se hur de andra gör. Jag utesluter inte att till exempel de senaste nyheterna kan komma att kosta.

Även GP har anammat betalsystemet och funderar på att ta betalt för exempelvis arkiv och konsumenttester. Eva Wieselgren, chef för webbredaktionen, tror att snabba nyheter även i framtiden kommer att vara gratis medan längre reportage, som idag enbart finns i GPs pappersupplaga, kan komma att finnas på webben mot betalning. De som anslutit sig till betalsystemet är HallandsPosten, GP, Nerikes Allehanda, Upsala Nya Tidning, Östgöta Correspondenten, VLT Media, Västerbottens-Kuriren, Norrköpings Tidningar och Sundsvalls Tidning.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret