Gå direkt till textinnehållet

Nivette Dawod får nya utrikestjänsten på Ekot

Aftonbladets Nivette Dawod får den nyinrättade tjänsten som korrespondent-trainee i Nils Horners anda på Ekot.

Nivette Dawod får tjänstledigt från Schibsted Media och Aftonbladet under ett år för att bli Ekots första korrespondent-trainee i Nils Horners anda.

Ekots korrespondent Nils Horner sköts till döds i Kabul i mars i år och tjänsten inrättades för att hedra hans minne. Syftet är att utbilda fler kvalificerade utrikesmedarbetare för framtiden. Det säger Sveriges Radios VD Cilla Benkö (bilden) i en intervju med Journalisten.

– Sveriges Radio har en stark utrikesbevakning och Nordens största korrespondentnät, men vi inrättar inte den här trainee-tjänsten för att stärka Sveriges Radio utan för att stärka journalistiken i stort. Vi tycker att det är viktigt att ta ett samhällsansvar, säger Cilla Benkö till Journalisten.

Annons Annons

Trainee-tjänsten är i ”Nils Horners anda”, vad betyder det?
– Det betyder att vi vill att tjänsten ska bygga på att spegla världen via vanliga människors röster och att vara på plats, det som Nils Horner var expert på. Man måste lämna skrivbordet och åka ut i världen och låta människorna komma till tals. Politik är inte bara vad politikerna vill, utan vad vanligt folk vill. Att vara på plats var vad Nils Horner strävade efter hela tiden och han utsatte sig själv för påfrestningar och trixade och fixade för att komma till platser där mediebevakningen var dålig.

Hur många var det som sökte tjänsten?
– Det var 150 sökande och många av dem var mycket kvalificerade. Eftersom den här trainee-tjänsten är årligt återkommande så kan de som föll på målsnöret den här gången söka igen.

– Tjänsten är på elva månader och det finns inga garantier om fortsatt anställning. Men jag är fullständigt säker på att hon kommer att vara oerhört attraktiv på arbetsmarknaden när hon är klar med trainee-tjänsten, säger Cilla Benkö.

Trainee-tjänsten innebär att Nivette Dawod kommer att få en grundutbildning och en mentor på Ekot i Stockholm. Därefter väntar resor till bland annat Asien, Mellanöstern, Afrika, Latinamerika och Ryssland, där hon dels kommer att arbeta tillsammans med Ekots korrespondenter på plats, dels självständigt.

Ginna Lindberg, tillträdande utrikeschef på Ekot säger i en kommentar:
”Jag ser mycket fram emot att få arbeta tillsammans med Nivette Dawod. Hon har ett smittande engagemang för nyhetsarbete och utrikesrapportering. Nivette har också en tydlig vilja att i sin journalistik sätta människors egna berättelser i centrum. Det var Nils Horners signum, att skildra stora skeenden genom att beskriva enskilda människors öden.”

Nivette Dawod är 28 år och inledde sin journalistbana som skribent för tidningen Gringo i Malmö och därefter som reporter på Jönköpingsposten. Hon har en kandidatexamen i freds- och konfliktvetenskap och talar arabiska.

– Det känns jättehäftigt och lite overkligt, säger Nivette Dawod i en längre intervju på Journalisten.se, där hon också berättar om hur det har varit att stå i centrum för det så kallade bemanningsupproret som började när hon tvångsomplacerades på Aftonbladets redaktion.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret