Gå direkt till textinnehållet
Christian Ströberg, grävchef och reporter på Norrköpings Tidningar.
Foto: Annika Flood

NTM samlar grävare i nätverk – över 40 deltagare på första träffen

Ett grävnätverk ska få den grävande journalistiken inom NTM att öka för koncernens tidningar från norr till söder. Den första nätverksträffen hölls i Nyköping förra veckan med ett fyrtiotal deltagare.

Inom NTM Media ryms ett tjugotal titlar, från Norrbottens-Kuriren till Vimmerby Tidning. Många har mindre redaktioner där det kan vara en reporter som ska stå för den grävande journalistiken. För att öka kunskapen hos reportrarna och kunna inspireras av varandra fick grävchefen Christian Ströberg på Norrköpings Tidningar tillsammans med Tina Enström, grävchef på Corren, uppdraget att organisera en träff.

– En del har kommit långt med grävandet, som till exempel UNT som var nominerad till Guldspaden i våras. Andra vill lära sig och komma i gång. Nätverk är ett sätt att sprida kunskapen till fler. Man kan dra nytta av varandra och stötta varandra, säger Christian Ströberg.

Initiativet kom från Maria Kustvik som är chef över ett antal av titlarna inom NTM. I våras gick inbjudan ut och efter semestrar började anmälningarna trilla in.

Annons Annons

– Jag hade ingen aning om hur stort intresset skulle vara, vi var glada över att så många kom, säger Christian Ströberg.

Det kom ungefär 45 personer från 16 titlar, både reportrar och arbetsledare.

– Vi tänkte att vi måste ha med arbetsledarna och ge dem kunskap i hur man stöttar en reporter som har grävande ambitioner på en liten tidning.

NTs och Correns reportrar från grävgrupperna fick i uppdrag att göra ett miniseminarium, kallade ”Grävtapas”, på cirka tio minuter om olika moment. Det kunde vara ”Så här jobbar du med Excel” eller ”Så här använder du en dagbok till ditt gräv”.

– Jag själv pratade om ”Line by line” och faktakoll.

De olika tidningarna hade också fått skicka in exempel på fördjupningar och granskande journalistik.

– Vi fick i gång ett samtal mellan de som var där. Vad jag förstår tyckte folk att det var bra. De vill ha mer och vill ses igen. Vi kommer att ha föredrag och bjuda in till utbildningsinsatser i det här nätverket, det kan man göra digitalt såklart. Det är ett sätt att hålla i gång det. Och att vi delar goda exempel, nu när man lärt känna varandra från Luleå till Vimmerby.

Alice Staaf, grävreporter på Katrineholms-Kuriren, var en av deltagarna.

– Jag är ensam grävreporter på Katrineholms-Kuriren, så för mig var det extra viktigt att vara med på NTM Gräv. Jag sa till Maria Kustvik tidigare i vår att jag gärna ville ha något sammanhang där man får träffa andra grävare och utbyta idéer och få inspiration, säger Alice Staaf.

Alice Staaf

Hennes förväntningar var framför allt att träffa andra inom koncernen.

– Det kommer att vara mycket lättare att höra av sig till någon på Teams nu när man har träffat varandra.

Hon tyckte också att behållningen var att höra andra grävare berätta om metoder och svårigheter och att få handfasta tips.

– Vi har precis haft en kick-off på Katrineholms-Kuriren som jag och chefredaktören har hållit i. Vi gjorde en sammanfattning av vad vi lärt oss på NTM Gräv. Framför allt uppmanade vi alla kollegor att föra grävdagbok. Våra kollegor har just nu fått gå i väg från kick-offen och fått i uppdrag att ringa en person i ett case som de har skrivit om tidigare och göra en uppföljning på det.

Numera är grävande journalistik något som säljer, enligt Christian Ströberg.

– Det är stor skillnad idag mot förr, den här typen av journalistik som är rätt långsam och tar tid, kräver kraft och energi, kostar pengar, har helt plötsligt blivit en lönsam affär. Man säljer på grävande journalistik. Det blir man glad över.

Det behöver inte vara så komplicerat att gräva, menar han.

– Man tror att det ska vara krångligt. Det kan räcka med att ringa det där extra samtalet, eller begära ut det extra dokumentet, så att man kommer i gång med en fördjupning av en vanlig nyhetsartikel. Sedan kan det ena ge det andra. Allt är inte UG och Kaliber. Även i det lilla kan man hitta det stora.

Kommentarer

Ett svar till ”NTM samlar grävare i nätverk – över 40 deltagare på första träffen”

  1. HÖG TID ATT GRANSKA OSTLÄNKEN

    Kul att se att det finns grävare inom NTM-koncernen, tydligen ganska många. Nu ska ni samla er som ett nätverk. Men jag ställer frågan: Var har ni varit hittills? Jag har förgäves väntat på en granskning av jätteprojektet Ostlänken i många år.

    Jag har själv bakgrund i de numera NTM-ägda tidningarna. Under en tidsrymd på bortåt 70 år har jag medverkat i de flesta i olika former. Största delen av tiden som fast anställd.

    I mer än 30 år har jag skrivit om det som numera kallas Ostlänken, alltså långt innan den fått sitt namn. Först som anställd samhällsreporter och sedan jag slutade på Södermanlands Nyheter för 25 år sedan som oberoende debattör.

    Tiden närmast därefter etablerades det kommunägda Ostlänken-bolaget som fick sitt kontor i Nyköping. Jag deltog i debatten i och för sig som privatperson. Men var nog den enda journalist som mer eller mindre oregelbundet besökte Ostlänken-kontoret och kollade posten.

    Jag kände att jag hade en viss skyldighet mot mina gamla läsare att använda mina kunskaper i ämnet jag kunnat skaffa mej genom deras prenumerationsavgifter. Det resulterade att jag började skriva i SN igen. Det kändes också ganska bra att i debattforum publicera sådant som först långt senare kom i nyhetsartiklar.

    NTM har ju sin tyngdpunkt i Östergötland med två tidningar av typen länstidning större, NT och Corren, plus ett par till. I grannlandskapet Sörmland dessutom tre dagstidningar. Ostlänken passerar genom båda landskapen med tilltänkta stationer i Vagnhärad, Nyköping, Skavsta flygplats, Norrköping och Linköping.

    Ostlänken blir – om den byggs – den största infrastruktursatsningen i modern tid. Men förmodligen också den ekonomiskt sämsta investeringen. Skattebetalarna får riskera många miljarder. Medan den samhällsekonomiska vinsten blir en bråkdel.

    Alltså något som borde vara självklart att granska. I stället så har tidningarna efter banan i stort sett fungerat som en PR-orgnsiation för Ostlänken. Den kritiska granskningen har överlåtits till en 85-årig gubbe i Nyköping och andra debattörer. Men det räcker inte. Här behövs en redaktions resurser.

    Men det är inte för sent än. Inte ett spadtag har hittills tagits på Ostlänken (om man undantar arkeologernas arbete). Uppslagsändar finns i tidningarnas egna arkiv. Men även i olika myndigheters, med Riksrevisionen i spetsen, granskningsrapporter. Dessutom finns kritiker som säkert ställer upp.

    Det är hög tid att göra det NTM-tidningarna borde gjort för länge sen. Granska Ostlänken!

    Håkan Norén, Nyköping
    Journalist, oberoende järnvägsdebattör

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos