Nu börjar allvaret för GT och Expressen Lejonet och getingen börjar jobba ihop
Nästa vecka invigs OS i Nagano. Det blir eldprovet för samarbetet mellan Expressen och GT. GTs chefredaktör Stig Hoffman menar att allt hänger på om journalisterna backar upp idén.— Stämningen bland folk på GT är avvaktande men ändå mer positiv än för ett par månader sedan, säger Stefan Gadd, ordförande i SJF-klubben på GT.
Nästa vecka invigs OS i Nagano. Det blir eldprovet för samarbetet mellan Expressen och GT. GTs chefredaktör Stig Hoffman menar att allt hänger på om journalisterna backar upp idén.
— Stämningen bland folk på GT är avvaktande men ändå mer positiv än för ett par månader sedan, säger Stefan Gadd, ordförande i SJF-klubben på GT.
I somras köptes GT av Expressen för 100 miljoner kronor. Det är den största fusionen i svensk presshistoria. Journalisterna på GT är idag anställda i samma bolag som gör Expressen.
Under OS i Nagano ska journalisterna på GT och Expressen tillsammans producera en bilaga som ska gå i båda tidningarna.
—För oss är det helt klart en förstärkning, säger Stefan Gadd. GTs sportredaktion består av tre personer. Nu blir vi totalt 14.
Nästa steg blir att Expressens TV-bilaga ingår i GT. Under det närmaste halvåret ska alltmer material bli gemensamt.
Till exempel ska en artikelserie i Expressen kunna köras samtidigt i GT. Spelar AIK borta mot IFK Göteborg ska GTs reporter även skriva en AIK-vinklad text åt Expressen.
Läsarundersökningar visar att GTs läsare tycker att tidningen är för tunn. Det här är ett sätt att råda bot på problemet och samtidigt ge mer krut åt Göteborgsbevakningen i Expressen.
Målet är givetvis även att skära bort journalister. Enligt mycket preliminära siffror ska 50 årstjänster plockas bort. Nerdragningarna väntas drabba båda redaktionerna som har totalt 600 journalister.
—Vår ägare Marieberg har aldrig sparkat folk utan istället använt avgångsvederlag och liknande, betonar Fredrik Nejman, ordförande vid Expressens SJF-klubb. Det har sagts att samma linje ska gälla även den här gången.
Fusionen GT/Expressen kommer i ett känsligt läge.
—Det är den fjärde stora förändring vi går igenom sedan 1989. Vi har snart varit med om allt i förändringsväg, pustar Stefan Gadd.
1990 gick GT ihop med Kvällsposten och blev Idag. För två år sedan blev GT åter en fristående tidning. GT-lejonet blev rejält tilltufsat under Idag-äventyret. Upplagan nästan halverades och är nu nere i 58 000 ex.
Sedan Idag-tiden har 50 journalisttjänster försvunnit från GT. De återstående 90 journalisterna är naturligtvis oroliga att misstagen från de mörka åren ska upprepas.
—När vi gjorde Idag satt vi här i Göteborg och tyckte de i Malmö var idioter och vice versa. Det var eviga kompromisser och nyhetscheferna fick sitta i telefonkonferenser hela dagarna, berättar Stefan Gadd.
Gadd, som numera arbetar för en tidning med sting, menar att förutsättningarna för ett lyckat äktenskap är bättre den här gången.
—Ledningen vet att satsningen aldrig kan lyckas om de inte får personalen med sig. En ägare som investerar 100 miljoner tror jag har seriösa avsikter.
Enligt Fredrik Nejman är dock tongångarna bland journalisterna på Expressen inte helt positiva.
—Grundinställningen är att vi haft tillräckligt med problem. Både Expressen och GT är ju två av 90-talets losertidningar.
Nollåttor står lågt i kurs bland göteborgare i gemen och det gäller för GT att till varje pris undvika Expressens Stockholmsstämpel.
Det enda GT-läsarna hittills märkt av fusionen är att det står Expressen med små bokstäver i redaktionsrutan.
—Det bör nog räcka så, säger Stefan Gadd.
GTs redaktionschef Jimmy Fredriksson bedyrar att samarbetet med Expressen inte kommer att avskräcka göteborgarna.
—Aftonbladet, Sveriges mest framgångsrika kvällstidning, ägs av norrmän. Men det finns ingen som tycker att Aftonbladet är norsk för det.
GTs nytillsatte chefredaktör Stig Hoffman, inkallad från Expressen, betonar stenhårt vikten av lokal prägel.
—“Nu ännu mera GT”, är vår nya slogan, säger han och ser nöjd ut.
Expressen och GT ska samarbeta om artiklar, hur blir det med kultur och ledare?
—Inget är helt klart, men det kan bli så att ett par artiklar på kultur- och ledarsidorna är gemensamma och att de övriga har lokala vinklar.
Hur ska ni undvika att göra om de misstag som skedde när GT gick ihop med Kvällsposten?
—Genom att journalister från de båda redaktionerna träffas ofta. Vi kommer att bli så här, säger Stig Hoffman och flätar ihop fingrarna.
Stig Hoffman hävdar att han ska höja upplagan med 40 procent på tre-fyra år. GT blir i så fall en av de främsta upplageraketer landet någonsin skådat. Ingen kan i alla fall påstå att Hoffman har lågt ställda ambitioner.