Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

NWTs journalister har tröttnat på Sveriges lägsta löner

År efter år kommer NWT Media sist när Journalisten sammanställer journalistlönerna. Nu har fackklubben fått nog och skickat ett öppet brev till ledningen – som håller med om att det är ett problem.

Det pågår just nu ett treårigt projekt inom NWT med syfte att höja lönerna, just för att de ligger så lågt jämfört med liknande redaktioner. Ledningen sköt till 0,4 procent utöver potten ifjol och 1 procent ska skjutas till i år. Projektet är nu inne på sitt andra år.

– Men när det uppmärksammades att vi fortfarande ligger sist blev många arga och upprörda, säger Anders Persson.

På klubbens årsmöte bestämde man sig för att skriva ett öppet brev till NWTs ledning och kräva ett svar på hur lönegapet till de andra koncernerna ska stängas. 152 anställda har skrivit på brevet till ledningen.

– Vi har haft ett möte med ledningen efter att brevet skickades, och de förstår problemet. Vi vill att de ska jobba långsiktigt med problemet, säger Anders Persson.

Det öppna brevet: Stäng lönegapet!

Vår journalistik granskar, informerar och underhåller – den avslöjar sextrakasserier på Volvo i Skövde, får ledande kommuntjänstemän i Karlskoga att avgå, blir Guldspadenominerad, gör sportavslöjanden som blir riksnyheter, sprider hyllad mello-glans och har en räckvidd i nivå med riksmedia. Men vi som varje dag sliter med att ge våra läsare den bästa lokala och regionala bevakningen har Sveriges sämsta journalistlöner, enligt Journalistens senaste sammanställning.

Kraven på oss höjs hela tiden och vår journalistik drar in allt mer pengar, men det syns inte i lönekuvertet. Vi vet att företaget har beslutat om en treårig lönesatsning, men det räcker inte. Och vi är arga, uppgivna och ledsna för att vi har Mediesveriges lägsta löner.

Jämförbara mediehus i Dalarna, Gävle, Kalmar, Karlskrona och Sundsvall har medellöner som ligger mellan 3 000 och 5 000 kronor över våra och vi förstår inte varför.

Annons Annons

Vi vill veta vad ni, som är vår arbetsgivare, konkret vill göra för att stänga lönegapet och ge oss de löner vi förtjänar – nu och inte om tio–femton år. Våra medlemmar platsar inte sist i löneligan. På vilken plats vill ni att vi ska finnas?

Från fackets sida vill man att det treåriga projektet förlängs.

– Vi vill att man skjuter till mer pengar än den procent som är sagt nu. Vi tror inte att det här treåriga projektet kommer att knuffa upp oss från sista platsen, och det kommer leda till mer missnöje bland personalen, säger Anders Persson och fortsätter:

– Jag vet att det finns folk som ser sig om efter ett nytt arbete. Det är inte för att det är en dålig arbetsplats utan på grund av lönen.

Mikael Rothsten är mediechef på NWT Media. Han delar fackets bild av att det är ett problem att lönerna ligger lågt.

– Därför har vi tagit beslut om det treåriga projektet. Nu pågår förhandlingar kring det andra året i hela vår organisation, säger han.

Han vill inte i dagsläget säga om projektet behöver förlängas.

– När vi har gjort de här tre åren får vi utvärdera och se om vi lyckats med det som vi föresatt oss eller om vi behöver göra mer. Det kan vara så att vi behöver ytterligare en tidsperiod för att rätta till det här, det får vi se, säger han.

Om ni nu är överens om att det är ett problem, kan ni inte gå in från ledningens håll och höja de löner som är för låga?

– Vi har ett antal orter där vi är verksamma som är ganska utmanande. Det måste också finnas en ekonomisk förutsättning där man bedriver journalistiken. Gör man snabba förändringar så påverkar det lönsamheten. Därför måste vi parallellt kunna jobba med att öka intäkterna, och det är därför vi vill göra det i steg, säger Mikael Rothsten.

Mikael Rothsten säger att målet är att lämna sista platsen.

– Det är ingen plats vi vill vara på. Vi vill kunna erbjuda konkurrenskraftiga löner.

Fler avsnitt