Ny kritik mot FHM: ”Granskningar har försenats”
Idag presenterade journalisten Lisa Bjurwald en ny rapport som underkänner svenska mediers coronabevaking. SVT Riksnyheternas utgivare Charlotta Friborg håller inte med om att medierna varit undfallna. Men hon är kritisk mot att Folkhälsomyndigheten varit sen med att lämna ut handlingar.
Har medierna varit maktens granskare eller maktens megafoner under pandemin? Frågan ställs i titeln till Bjurwalds rapport som publicerats av Näringslivets medieinstitut – och hennes svar ligger närmast megafoner.
Lisa Bjurwald har ända sedan förra våren varit kritisk mot svensk coronarapportering. Till exempel skrev hon i Journalisten i maj 2020 att det höga svenska förtroendet för myndigheter leder till en undergivenhet som ”spiller också över på pressen. Det finns helt enkelt en motvilja mot tanken på att överheten inte skulle vara på folkets sida.”
Huvudproblemen med den svenska coronarapporteringen är enligt Bjurwald en alltför okritisk rapportering, ”ett slags pressmeddelandejournalistik”, med Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferenser som paradexempel.
– Man kan inte säga att medierna enbart blev megafoner, det är inte som i Belarus, men det är riktigt oroväckande ändå, sade Bjurwald när hon presenterade rapporten på onsdagen.
Ett annat stort problem hon lyfter är en sorts coronapatriotism, där Anders Tegnell hyllas till den grad att medier tipsar om hur man gör honom till julgransdekoration.
– Det har funnits en bristande mångfald av röster. Korrar i andra länder har frågat mig varför svenska journalister vill vara bästa kompisar med makthavarna, sade Lisa Bjurwald.
SVT Riksnyheternas ansvariga utgivare Charlotta Friborg betonade att det funnits gott om kritiska granskningar i pandemibevakningen:
– Vi var tidigt ute att granska kärnan i den svenska strategin, att skydda de äldre, som ju inte gick bra. Jag skriver inte under på att vi varit undfallande.
Friborg lyfte att Folkhälsomyndigheten varit mycket tillgänglig under pressträffarna men inte alls lika tillgänglig i att lämna ut handlingar – en kritik som även TV4 Nyheternas reporter Ulla Danné framfört och tagit till JO.
– Det har varit oerhört bekymmersamt. Många avslöjanden har gjorts, men en hel del granskningar har försvårats och försenats på grund av det här. Det är olyckligt att öppenheten inte hållit i en så viktig tid, sade Charlotta Friborg.
När det gäller kritiken om för få skarpa frågor under presskonferenserna sade Charlotta Friborg att SVT efterhand övergett den vanliga strategin att spara de kritiska frågorna till enskilda intervjuer.
– Det var inte så bra, det gav en bild av lama reportrar som blev formande för uppfattningen om den svenska bevakningen. Därför har vi ändrat oss där, menade hon.