
Ny stödfunktion för utsatta journalister – och ny Fojokurs
Flera nya initiativ ska stärka journalister som utsätts för hot och hat i sin yrkesroll.
Medieinstitutet Fojo har sedan 2017 haft regeringens uppdrag att stödja journalister som drabbas av hat och hot. Under flera år drev Fojo en jourverksamhet med namnet Demokratijouren, som utsatta journalister kunde höra av sig till. En god idé, men få ringde, enligt Annika Hamrud som är Fojos nuvarande projektledare inom hot och hat.
Förra året berättade hon för kulturminister Parisa Liljestrand att ingen ringde jourtelefonen. Det ledde till att regeringen i stället har tilldelat Brottsofferjouren medel för att bygga upp en nationell kontaktpunkt för journalister som behöver stöd eller skydd i sin yrkesutövning. Idag och imorgon utbildar företrädare för bland andra RSF, Journalistförbundet och Polisen en grupp från Brottsofferjouren i ämnet.
– Det är en ganska liten grupp med stödjare, ett 20-tal från hela landet. Tanken är att de ska ha god kunskap och kunna samverka med varandra, säger BOJ:s generalsekreterare Fredrik Mellqvist.
Polisen kan hänvisa till Brottsofferjouren om en journalist gör en polisanmälan, men utsatta journalister kan också kontakta jouren direkt och få hjälp att göra en polisanmälan.
Den 1 juli ska den nya stödfunktionen, Nationell kontaktpunkt för utsatta journalister, vara klar att rulla ut. Men redan idag kan hotade journalister få stöttning av Brottsofferjouren, betonar Fredrik Mellqvist.
Samtidigt lanserar Fojo en ny kurs för att stötta journalister. Kursen, vars pilotomgång hålls i juni, heter Peer support för journalister, alltså kamratstöd.
– Forskningen visar att de journalister som har socialt stöd från arbetskamrater eller redaktionen mår bättre, säger Annika Hamrud.
Kursen är tre dagar lång och kommer att ledas av en psykolog. Deltagarna kommer bland annat att lära sig:
- Strategier för att skapa robustare individer och organisationer
- Hur man bygger mental motståndskraft och skapar en tryggare arbetsmiljö
- Hur vi kan stärka varandra genom ett organiserat kamratstöd
Kursen är öppen för alla som jobbar med journalistik i Sverige och är sökbar från imorgon, då även Fojos kursutbud för hösten släpps.