Ny studie: Rapporteringen om kriget i Gaza har skiftat fokus
Rapporteringen om kriget i Gaza har förskjutits från att i början ha beskrivits som Israels försvarskrig mot terrorism till att skildras som Israels krig i Gaza. Det framgår av en studie från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.
Delstudien omfattar tidningsartiklar publicerade mellan den 7 oktober 2023 och den 18 mars 2024 och inkluderar artiklar från sju svenska tidningar: Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan och Dagens ETC.
I studien står ”Ett flertal röster, såväl i mer etablerade medier som på sociala medier, har hävdat att nyhetsrapporteringen om kriget mellan Israel och Hamas är skev och tenderar att ha antingen ett för proisraeliskt eller ett för propalestinskt perspektiv.”
– Vi har undersökt hur kriget i Gaza har ramats in och det vi har sett är en förskjutning över tid, att man ramade in det som Israels försvarskrig mot terrorism i början, till Israels krig i Gaza, där fokus ligger på den palestinska befolkningens lidande, säger Pontus Rudberg, docent i historia vid Uppsala universitet och en av forskarna i Segerstedtinstitutets studie.
Enligt studien har konflikten en särställning i svensk pressbevakning genom den massiva rapporteringen och mängden artiklar, jämfört med andra konflikter i världen.
– Det som har överraskat är hur stor den här förskjutningen är, eller var, vi vet inte hur det ser ut nu. Det är bara de första fem månaderna som undersökts, och en vecka varje månad. Och så har vi tittat på hur rapporteringen har ramats in, säger Pontus Rudberg.
Har resultatet skiljt sig mycket mellan de olika nyhetsmedierna?
– Det har inte skiljt sig jättemycket, men Dagens ETC är mer inriktad på civilbefolkningens situation än de andra. Det hör delvis ihop med hur de rapporterar, det är väldigt mycket det sociala reportaget som de använder. De har mer av det än de andra. Annars är det ganska likartat över hela linjen.