Gå direkt till textinnehållet

Nya praktikantavtalet: Skärpta krav och sänkt lön

Det nya praktikantavtalet ska förbättra möjligheten för elever på längre journalistutbildningar att få praktikplats.

Det nya praktikantavtalet ska förbättra möjligheten för elever på längre journalistutbildningar att få praktikplats.

Avtalet finns med i de nyligen tecknade avtalen på SRAO- och FoM-området. Journalistförbundet vill införa samma avtal på samtliga avtalsområden.

I det nya avtalet har kraven på den grundutbildning som praktikanterna ska genomgå för att få praktik stramats åt. Så här står det:

Annons Annons

“Studiepraktikant kan anställas på heltid för viss tid, dock högst sex månader, om praktikanten genomgår journalistisk grundutbildning eller producentutbildning, i vilken praktik ingår och som omfattar minst två läsår eller är en ettårig journalistisk påbyggnad till annan akademisk utbildning”.

Tidigare stod att grundutbildningen skulle omfatta minst ett läsår.

— Det har varit svårt för många skolor att hitta praktikplatser åt sina elever, berättar SJFs vice ordförande Lilian Ottosson. Konkurrensen har ökat i takt med att nya journalistutbildningar vuxit upp som svampar ur jorden.

En skola som reagerat på de nya reglerna är Skurups folkhögskola som har en ettårig journalistlinje. Huvudläraren Anders Dahlbeck utreder möjligheten att göra journalistlinjen tvåårig, just med tanke på de ändrade praktikreglerna.

— Men jag är inte säker på att vi skulle vinna något på det. Varför ska man ändra på ett vinnande lag? I år har alla våra elever fått sommarjobb. Det visar att medieföretagen tycker att vår utbildning är bra.

Anders Dahlbeck brukar fråga sina elever hur många av dem som skulle söka till skolan om utbildningen var tvåårig.

— Ungefär hälften skulle ha avstått. Medelåldern på våra elever är i år 26,5 år, många har akademiska betyg och de har i genomsnitt 4,5 års yrkeslivserfarenhet. Jag tycker att det är bra att de kan välja en kortare utbildning, förutsatt att kvaliteten är så god som i Skurup.

Lilian Ottosson påpekar att det finns en skrivning i avtalet som kan tillämpas på Skurups elever. Där står att “annan praktikant kan anställas efter lokal överenskommelse”.

— Det ger klubbarna inflytande över vilka praktikanter som tas emot på företagen. De kan gå med på att ta emot elever från exempelvis Skurup, men de får också möjlighet att säga nej till praktikanter.

Hon säger att Journalistförbundet anser att en journalistutbildning på minst två år är rimlig, för att ge eleverna tillräckligt goda kunskaper och säkra kvaliteten i utbildningen. Skurup är en av de skolor som bör överväga att utveckla och förlänga sin utbildning, tycker hon.

Lena Strand, kursföreståndare för journalistlinjen på Kalix folkhögskola tycker att det är bra att SJF håller ett kritiskt öga på de nya journalistutbildningar som dyker upp.

— Jag har förståelse för att de vill skärpa kraven.

Kalix journalistutbildning är i praktiken tvåårig. Det finns en ettårig förberedande grundutbildning med medieinriktning. De flesta elever går den innan de söker in på de ettåriga radio- och skrivarkurserna. På Kalix diskuteras att slå ihop båda linjerna till en tvåårig kurs.

— Men jag skulle vilja hålla en lucka öppen för dem som bara behöver det andra året. Det kan vara äldre elever som har både akademiska betyg och yrkeserfarenhet. För många av dem kan det kännas tungt att bo i Kalix under två år om de har familj på annan ort.

Det som bekymrar henne är inte i första hand risken att Kalix ska bli utan praktikplatser.

— Det stora problemet är att hitta företag som vill betala praktiklön. Flera av våra elever har fått acceptera att jobba gratis för att få sin praktik.

Från arbetsgivarhåll har det klagats på att det varit för dyrt att ta emot praktikanter.

SJF har gått med på sänkt praktiklön, mot att utbildningslängden stramas åt. I det nya praktikantavtalet räknas de första två veckorna av praktiken som oavlönad introduktion, därefter har praktikanten rätt till 50 procent av tillämplig lägsta lön för övriga medarbetare. Tidigare var praktiklönen 75 procent om praktiktiden var längre än en månad. Praktik under en månad gav praktikanten 50 procent av lägsta lön bland övriga medarbetare.

— Förhoppningen är att det nya praktikantavtalet ska få företagen att tänka över hur många, och vilka, praktikanter de kan ta emot för att kunna betala dem avtalsenlig lön, säger Lilian Ottosson.

Fler avsnitt