Gå direkt till textinnehållet

Nya upphovsrättsavtal öppnar för korspubliceringar i Bonnier News

Dagens Nyheters och Expressens nya upphovsrättsavtal ger Bonnier News möjlighet att överlåta artiklar och bilder inom koncernen. Journalistklubbarna röstade ja – och ser det som en överlevnadsstrategi.

Journalistklubbarna på Dagens Nyheter och Expressen har efter medlemsomröstning respektive medarbetaromröstning skrivit på nya upphovsrättsavtal som innebär att tidningarnas artiklar och bilder kan publiceras i koncernens övriga titlar.

Bonnier äger 43 dagstidningar och 45 tidskrifter i Sverige. De enskilda ansvariga utgivarna har veto när det gäller vilket material som ska vara exklusivt och vilket som går att överlåta för publicering.

Journalisterna på DN och Expressen får en upphovsrättsersättning på 12 000 kronor per år genom det nya avtalet. Första året är ersättningen något lägre, 10 000 kronor på helåret. Förhandlingarna om de nya avtalen har pågått i två år på Expressen och tre år på DN.

Annons Annons

Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen. Foto: Tor Johnsson

– Vi ser det som en del i en överlevnadsstrategi att samarbeta mer om innehållet mellan olika redaktioner för att höja kvaliteten, men vi vet inte än hur avtalet kommer att användas. Inget är givet, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen.

– Jag tycker att det här är ett bra avtal och jag tror att det kan leda till att man lockar fler läsare och prenumeranter, säger Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på Dagens Nyheter, och fortsätter:

– Under lång tid har tidningarna tappat prenumeranter och lästid vilket lett till nedskärningar. Amedia i Norge, som sedan flera år korspublicerar sitt material, ökar läsningen och antalet läsare tack vare delningen mellan 78 titlar. Givetvis finns det risker med att sprida upphovsrätten på det här viset. Samtidigt har läsarna högre kvalitetskrav och branschen kräver något slags avtal som gör det enklare att sprida läsvärt material. I stället för att förhandla varje återpublicering lägger det nya avtalet mer ansvar på chefredaktören.

Samtidigt riskerar det nya avtalet att slå mot frilansar, när till exempel lokaltidningarna i Bonnier News Local kan hämta featurematerial gratis inom koncernen i stället för att köpa in reportage.

– Det är oroande, säger Gert Lundstedt, ordförande i Frilans Riks. När det handlar om så stora belopp som betalas till medarbetare på DN och Expressen kan man misstänka att Bonnier News vill ta hem en del av de pengarna någon annanstans, och då kan det drabba frilansar. Det vore förstås negativt. Det skulle urholka frilansmarknaden ytterligare.


Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på DN. Foto: Tor Johnsson

– Meningen är ju i första hand att höja kvaliteten för läsarna och att få till en högre ersättning för medlemmarna. Leder avtalet till att koncernen skär ner på anställda, frilansare eller till övertramp av upphovsrätten då kan ju avtalet omförhandlas eller sägas upp, säger Anders Forsström.

Vilket material som kommer att bli aktuellt att dela är inte bestämt, men ingen av klubbordförandena tror att de ansvariga utgivarna kommer att vara beredda att ge avkall på titlarnas egen identitet.

– Om man skulle börja dela kultur- och nöjesmaterial, recensioner till exempel, på ett omfattande sätt, då kommer det nog en del kritik. Det är ju inom den sortens opinionsjournalistik som det är viktigt att det finns olika röster, säger Jan Spångberg.

– Det är inte så lätt att dela material som många tror, säger Anders Forsström. Ta till exempel motorjournalistik – Dagens Industri lägger här större tyngd vid förmånsbilar, Dagens Nyheters läsare vill läsa om miljöbilar, Expressen gör på sitt sätt och på Teknikens Värld skriver man mer för de som uppskattar hästkrafter. Alla artiklar kan inte gå överallt.

Det förs diskussioner även på Dagens Industri, Bonnier Business Media och Bonnier Magazines & Brands, men förhandlingarna med de journalistklubbarna har hittills inte resulterat i några nya avtal. De upphovsrättsavtal som redan fanns på Mittmedia och Hall Media före Bonniers uppköp samt HD-Sydsvenskan är inte uppe för omförhandling för närvarande.

Anders Eriksson, vd Bonnier News. Foto: Tor Johnsson

Bonniers News vd Anders Eriksson uppger att det inte finns några konkreta planer på hur de nya avtalen ska användas.

– Det handlar egentligen om att vi vill skapa enhetliga upphovsrättsavtal som gör det enklare för oss att utveckla vår affär, säger Anders Eriksson.

– Om vi har ett featurematerial kan det korspubliceras i flera titlar och det görs ju i viss utsträckning redan. Men det här handlar också om att kunna satsa på nya produkter. Om vi vill testa en ny produkt som bygger på en vertikalidé med material från en eller flera titlar kan vi inte sitta i upphovsrättsförhandlingar i tre år.

Kommer det att innebära att det blir färre journalister som skriver mer material?
– Vår idé är att satsa på unikt och specifikt material i de enskilda titlarna. Korspubliceringarna har minskat kraftigt i Mittmediatidningarna efter att de kom med i Bonnier News Local, eftersom vi satsar på det lokala materialet. Däremot tror vi att den som läser Gefle Dagblad också kan vara intresserad av den journalistik som finns i Expressen, Dagens Nyheter och Dagens Industri. Vi vill att vår journalistik ska bli läst av fler, och om vi kan korspublicera visst material kan vi också frigöra resurser för att göra mer unik journalistik.

Kommer Bonnier News att skicka ett enda team till fotbolls-VM i Qatar 2022 och låta dem rapportera för alla titlar?
– Jag har lite svårt att se det, men det finns redan ett sportsamarbete mellan Sydsvenskan och DN. Det är upp till de enskilda chefredaktörerna att avgöra om man ska ha ett bevakningssamarbete.

Kommer Bonnier News att säga upp TT?
– Vi är en av de största delägarna i TT Nyhetsbyrån och har precis tecknat ett nytt treårigt avtal med dem. Om vi hade haft sådana planer hade vi inte tecknat ett treårsavtal.

Kommer de nya avtalen att innebära minskade möjligheter för frilansar att sälja material till Bonnier News titlar?
– Det är upp till chefredaktörerna att besluta om frilansmaterial. Vi har många frilansar, framför allt på magasinssidan, och det kommer vi att fortsätta att ha. Vi är måna om relationen till våra frilansar.

Du utsågs till Årets utpressare av Frilans Riks strax före jul, på grund av just de frilansavtal som används på Bonnier Magazines & Brands. Har du någon kommentar till det?
– Jag tycker att det var oväntat. Vi har ett väldigt bra samarbete med våra frilansar och har inte hört några synpunkter på avtalen. Jag tycker att det känns lite verklighetsfrånvänt. Det kom kritik mot avtalen för ett par år sedan, och då lyssnade vi på den kritiken och gjorde ändringar. Men Frilans Riks har inte varit i kontakt med oss om frilansavtalen under 2020, och de har inte hört av sig i år heller.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret