Nya Wermlands-Tidningen medger Lokalredaktör i dubbla roller
Två folkhögskoleelever sålde ett reportage till Nya Wermlands-Tidningen. De avslöjade att en av NWTs journalister engagerat sig i ett byggprojekt som han själv skulle granska. NWT fick erkänna att tidningen inte hållit rent framför egen dörr.
Två folkhögskoleelever sålde ett reportage till Nya Wermlands-Tidningen. De avslöjade att en av NWTs journalister engagerat sig i ett byggprojekt som han själv skulle granska. NWT fick erkänna att tidningen inte hållit rent framför egen dörr.
Den 19 januari publicerade Nya Wermlands-Tidningen ett stort reportage om ett badhusbygge. Reportaget var skrivet av två elever på Klarälvdalens folkhögskola, Katalin Abrahamsson och Ronnie Celander.
De berättar att badhusbygget initierades av Team Torsby, en näringslivssammanslutning i norra Värmland där flera lokala företag ingår. Team Torsbys mål är att främja näringslivets och turismens utveckling i Torsby, värna den äkta värmlandsandan och stödja ungdomen samt idrotten och dess ideal.
I april 1998 antog Torsby kommun ett erbjudande från Team Torsby om att bygga ett badhus. Förutsättningarna var att Team Torsby samlade in 12 miljoner kronor och att kommunen sen lånade ut 20 miljoner kronor och stod för driftskostnaderna, 3,2 miljoner per år.
Satsningen var kontroversiell i en kommun som 1998 hade ett budgetunderskott på 50 miljoner kronor.
Klart för satsningen var Helmer Walfridson, grundare av grävföretaget NIWA. I juni 1998 lovade han att sponsra projektet med två miljoner kronor om första spadtaget togs i december 1999.
NIWA, ett av de företag som ingår i Team Torsby ägs numer av Helmer Walfridsons son, Per-Inge Walfridson. Hans företag har fått entreprenaden på markarbetena till badhuset.
I maj 1999 togs första spadtaget.
Trots det stora budgetunderskottet fortsätter bygget. ”Torsby kommun har ingått ett avtal med Team Torsby. Hade vi inte infriat löftet hade Team Torsby kunnat stämma oss”, förklarade kommunalrådet Birgitta Halvarsson (s) i NWT.
Hon är själv aktiv i Team Torsbys badhusprojekt och samlar in pengar från allmänheten till bygget.
Detta är bara ett par exempel på hur olika parters intressen blandas ihop i affären. Abrahamsson/Celander tecknar bilden av ett korporativt samhälle. Politik och näringsliv, privata och yrkesmässiga intressen går in i varandra. Även medierna är intrasslade i härvan.
Abrahamsson/Celander upptäckte nämligen att NWTs lokalredaktör i Torsby, Christer Bergqvist, ingår i Team Torsbys ledningsgrupp. Som styrelseledamot i Team Torsby är han kollega till Per-Inge Walfridson. Bergqvist leder även insamlingsgruppen där Birgitta Halvarsson ingår.
Bergqvist medger i reportaget att det är knepigt för honom att rapportera om badhusbygget: ”Jag kan ju inte bara portionera ut det som är positivt till Team Torsby”.
Katalin Abrahamsson berättar att man på NWT var besvärad över att tidningens lokalredaktör fått bevaka det projekt som han är så djupt engagerad i. Men NWT försökte inte ta bort uppgiften.
Samtidigt som reportaget publiceras skriver chefredaktören Staffan Ander och redaktionschefen Rolf Matthies i en ruta: ”Vi medger att vi i detta fall inte tillräckligt kraftfullt lyckats hålla rent framför vår egen dörr”.
De berättar också att redaktionsledningen och Bergqvist enats om att denne med omedelbar verkan avslutar samtliga uppdrag för Team Torsby.
Crister Bergqvist vill inte kommentera saken i Journalisten utan hänvisar till redaktionsledningen.
NWTs ansvarige utgivare Staffan Ander säger att han reagerade på att Bergqvist blandat ihop sina roller som deltagare och som granskare. Men Ander vill inte bara lasta Bergqvist för att det blivit så. Även NWT har ett ansvar för det som skett.
– Vi var medvetna om hans engagemang i en fotbollsförening. Sen har det växt och halkat iväg, vilket vi inte uppmärksammat. Det är inte så konstigt att sånt kan ske. Christer Bergqvist älskar sin bygd. Hans hjärta klappar för den.
Ander tycker att de båda folkhögskoleeleverna gjort ett utmärkt reportage.
– Det grämer oss att det inte var vi själva som gjorde det.
– Just det anslaget ska vi ha i tidningen. Vi borde ha fler såna jobb.
Katalin Abrahamsson är anställd som reportervikarie på NWT sedan den 14 december.