Gå direkt till textinnehållet

Nyhetsinslag i P4 Radio Sörmland fälls

Granskningsnämnden för radio och TV har fällt P4 Radio Sörmland för inslag som handlade om socialdemokratiska partidistriktets fakturor till landstinget i Sörmland. Inslagen stred mot kraven på saklighet och opartiskhet, anser nämnden.

Nämnden ansåg inte att P4 Radio Sörmland kunde bevisa påståenden om felaktig fakturering och otillbörlig attestering. Nyhetsinslagen stred därför mot kravet på saklighet. P4 Radio Sörmland har inte heller följt bestämmelsen om beriktigande i sändningstillståndet. Nämnden ansåg att inslagen stred mot kravet på opartiskhet då personen som utpekats som ansvarig inte fått bemöta kritiken.

Granskningsnämnden klandrar också ett program i TV4Sport om stridskonst som stred mot bestämmelsen om mediets särskilda genomslagskraft. Nämnden konstaterade att inslaget var obehagligt och skrämmande och att det sänts vid en tidpunkt då barn kunde antas ha tagit del av inslaget.
                      
Granskningsnämnden har meddelat följande friande beslut:
– Inslag om konstnärslön i Kulturnytt, P1, stred inte mot kravet på opartiskhet.
– Inslag om klimatförändringar i Aktuellt, SVT 2, stred inte mot kravet på opartiskhet och saklighet.
– Inslag om friskolor och Lars Ohly i Uppdrag granskning, SVT 1, stred inte mot kraven på opartiskhet och saklighet.
– Inslag med exponering av en logotyp på reporterns kläder i Rapport, SVT 1, innebar inte ett otillbörligt kommersiellt gynnande.
– Inslag om lånebedrägeri i ABC, SVT 2 stred inte mot krav på respekt för privatlivet.
– En animerad sexualkunskapsfilm, Sex på kartan, UR (SVT 1), stred inte mot bestämmelsen om den särskilda genomslagskraften i TV.

Fler avsnitt
Fler videos